Az MLSZ hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint az UEFA évek óta együttműködik a nemzeti tagszövetségeivel annak érdekében, hogy helyi szinten találjon megoldást a pirotechnikai eszközök használatának problémájára. Az MLSZ az érintettek teljes körét meghívta: a klubok, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság, a biztonsági cégek, az ügyészség, a bíróság, a fegyelmi bizottság tagjai valamint a szurkolók képviselői is részt vettek a szemináriumon.

Sajnos folyamatosan növekszik a pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetek száma, az áldozatok egyre súlyosabb, sokak életre szóló sérüléseket szereznek, és már halálos áldozatok is előfordultak a futballstadionokban.

Sok szövetség és klub nem fogja fel, hogy ha valami történik a stadionjukban, ők tartoznak felelősséggel a játékosokért, a szurkolókért és a meccseken közreműködőkért. A mérkőzések szervezői akár bíróság előtt vagy börtönben is végezhetik, ha súlyos incidens esetén bebizonyosodik, hogy nem gondoskodtak megfelelően a stadion biztonságról.

A saját tapasztalataink egyértelműen azt mutatják, hogy a pirotechnika biztonságos használata lehetetlen a stadionokban – fogalmazott Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja és a Biztonsági Bizottság elnöke.

Az európai szövetség szakemberei a mesterkurzuson bemutatták a különféle pirotechnikai eszközök sajátosságait, valamint esettanulmányok bemutatásával látták el gyakorlati tanácsokkal a résztvevőket arra az esetre, ha ilyen eszközök kerülnek a játéktérre vagy annak közelébe. A szemináriumon szó esett stratégiai kérdésekről is, a szabályozási keretekről, megelőzési lehetőségekről, valamint a szurkolókkal való folyamatos kapcsolattartás fontosságáról is.

Az elmúlt években Magyarországon is bőven volt példa pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetre: előfordult, hogy gyermek szerzett maradandó sérülést a lelátón, szurkolók molinói és zászlói kaptak lángra, tereptárgyak és technikai eszközök gyulladtak be a stadionban. A kurzus végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a stadionok biztonsága, a pirotechnika-használat kockázatainak csökkentése érdekében a szurkolók, a klubok és a szövetség konstruktív párbeszédére van szükség.