Egy pillanatra sem állnak le a sorozatos terhelés mellett külföldön légióskodó futballistáink. Ennek apropóján megnéztük, hogy mennyit utaznak oda-vissza egyes meccsek helyszíneire – beleértve az idei bajnokikat és természetesen a válogatottat utat is – a ma esti, Kazahsztán és a keddi, Skócia elleni felkészülési mérkőzések előtt.

Elek Ákos (Kairat Almati), Guzmics Richárd (Jenpien Funde), Kleinheisler László (Asztana), Németh Krisztián (New England Revolution), Nikolics Nemanja (Chicago Fire) és Stieber Zoltán (DC United) az elmúlt két hét alatt összesen harminchatszor ült repülőgépre, és 103 266 kilométert tett meg mielőtt hazautazott volna a nemzeti csapathoz.

Az utazásuk során apró trükköket is bevetnek labdarúgóink, hogy az időeltolódás hatásait enyhítsék. Úgy tudjuk, hogy Németh ilyen esetben altatót szed, hogy könnyedén átvészelje ezt az átmeneti időszakot. Információink szerint a válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck az MLS-ben futballozókat csak a második találkozón tudta hadra fogni.

Rögtön adja magát a kérdés, hogy Georges Leekens, hogyan viszonyul ezekhez a labdarúgókhoz. Mindenesetre a 68 éves szakember előre tisztázta, mi alapján fogja összeállítani a kezdőt péntek estére.

– Edzőként mindig a játékosok képessége alapján rakom össze a csapatot. Meg kell nézni, hogy mit mutatnak az edzésen, és hogyan reagálnak rá. Kockázatot nem vállalok, ezt a klubokkal sem tehetem meg. Tapasztalataim szerint a hozzáállásukkal minden rendben, vissza akarnak térni a győztes útra. Ezért mindenkinek oda kell tennie magát – szögezte le a hétfői sajtótájékoztatón Leekens.

Nagy utazók

A Kazahsztánban légióskodók közül, a Kairat Almati hátvédje, Elek Ákos két hét leforgása alatt 10.828 kilométert utazott repülővel, míg honfitársa, és egyben a ligarivális Asztanát erősítő Kleinheisler László 9.186 kilométeres utat tett meg.

Tavaly augusztusban a katari al-Gharafától a New England együtteséhez szerződő Németh Krisztián eddig négyszer ült repülőgépre, összesen 14 334 kilométert repült. Ugyancsak tavalyi évben, januárban igazolt a lengyel Legia Varsótól a Chicago Fire-höz Nikolics Nemanja. Az előző szezonban a chicagói klubjában 24 találattal gólkirályi címet ünneplő csatár az idei kiírásban hatszor szállt repülőre, összességében 16 688 kilométert utazott az összecsapások helyszíneire.

A német másodosztályú Kaiserslautern szerelését az MLS-ben szereplő D.C. United mezére cserélő balszélső, Stieber Zoltán nyolcszor utazott repülővel, mindent egybevetve 18 946 kilométert tudhat maga mögött.

A sorból valamelyest kilóg a Kínában légióskodó Guzmics Richárd, aki idén nyolcszor vágott neki az utazások sorának, és ezzel messze a leghosszabb távolságot tette meg a maga 33 284 kilométerével. A 30 éves belső védő nem a legpihentebben csatlakozott a társaihoz kedden, hiszen 29,5 órát kellett utaznia Kínából, Hong-Kong és Isztambul érintésével, hogy ismét Budapestre érjen, amit az Instagram-oldalán is dokumentált követőinek.

Összességében a hat játékos a legnagyobb távot a válogatotthoz való oda-visszaút során teszi meg,

azaz 103 266 kilométert utaznak, amivel közel háromszor is körbeutazták a a Földet, amelynek a kerülete megközelítőleg 40 ezer kilométer.

Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az MLS-ben játszó légiósok hozzáállásával a nemzeti tizenegy új szövetségi kapitánya is elégedett volt.

A három Amerikában játszó labdarúgó is megérkezett már, és bár egy nagyon hosszú repülőút van a hátuk mögött, így is óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába. Nagyra értékelem, hogy így állnak hozzá a dolgokhoz. Természetesen a futballistákon a sorozatos utazás nyomai is meglátszódnak, amit igyekeznek kezelni a válogatottnál a felkészülés során

– Van némi fáradtság a játékosokon, ami a hosszú utazás és bajnokik következtében alakult ki, de a szükséges felméréseket elvégeztük – jelentette ki korábban Leekens.

A Magyarország-Kazahsztán mérkőzést pénteken 19.00 órától rendezik a Groupama Arénában, majd a mieink kedden ugyanitt a skótokat fogadják.

LENKÓ PATRIK