A Preisinger Sándor vezette együttes a keddi, írországi megérkezés óta már száz százalékosan a portugálok elleni mérkőzésre fókuszál, az edzéseken az első Eb-ellenfelünkre szabott taktikai elemeket gyakorolták a játékosok, és a videózásokon, taktikai megbeszéléseken is a lehetséges szombati játékszituációkat vette át a stáb a keret tagjaival – olvasható az mlsz.hu oldalon.

Péntek délelőtt véglegessé vált a mieink kerete is: az összes kiutazó mezőnyjátékos mellett a múlt héten a West Hamhez igazoló Hegyi Krisztiánt, valamint a honvédos Megyeri Gábort nevezte a szakmai stáb a tornára (a szabályok szerint egy kapuscserére lehetőség van az Eb-n, ezért a kimaradó Vaits Marcell továbbra is a válogatottal készül). A játékosok közül mindenki egészséges, Zuigeber Ákos is teljesen felépült betegségéből, és bevetésre készen várja a rajtot. Horváth Milán ugyanakkor egész biztosan nem kap játéklehetőséget szombaton, mert az első mérkőzést eltiltás miatt ki kell hagynia.

A magyar és a portugál válogatott tavaly szeptemberben a Syrenka-kupán találkozott egymással, ott ellenfelünk a mérkőzés elején fölényben játszott, és sok helyzetet kialakított, de veszélyes kontratámadásainkkal akár meg is nyerhettük volna a 0-0-ra végződő összecsapást. Erre a találkozóra jól emlékszik Emilio Peixe, a portugálok szövetségi edzője is, aki elárulta: nehéz meccset vár szombat este.

– A szeptemberi, egymás elleni mérkőzésen a magyarok nagyon jó benyomást tettek rám, csapatként is és egyénileg is nagyszerűek voltak – fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Peixe. – Természetesen nemcsak a saját tapasztalatokra hagyatkozunk az újabb egymás elleni meccs előtt, igyekeztünk tökéletesen felkészülni ellenfelünkből, ezért megnéztük és kielemeztük a magyarok legutóbbi hat-hét mérkőzését. Alapvetően ugyanarra a játékra készülünk, mint szeptemberben, de ez nem meglepetés, hiszen tíz éve dolgozom az utánpótlás-válogatottak mellett, és azóta a játékstílusunk változatlan minden egyes mérkőzésen.

Preisinger Sándor, a magyar válogatott szakvezetője úgy véli: Portugália kiemelkedik a csoportunkból, de ahogyan tavaly sikerült, úgy a szombati mérkőzésen is megszoríthatjuk ellenfelünket. Bár a felkészülési mérkőzéseket nem lehet összehasonlítani egy Európa-bajnoki találkozóval, az mindenképp közös a múlt szeptemberi és a mostani összecsapás között, hogy a portugálok ellen csakis a szervezettség és a fegyelmezett játék vezethet eredményre.

– A portugáloknak gyors, technikás támadóik vannak, akikre végig kiemelten oda kell figyelnünk, kizárólag szervezett védekezéssel lehet semlegesíteni csapatuk erősségeit. Ez nem jelenti azt, hogy eleve feladjuk a támadások lehetőségét, megpróbáljuk meglepni ellenfelünket, és a szervezettség mellett gólra törően futballozni. Tavaly megvoltak ellenük a helyzeteink, abban bízom, hogy ezúttal sem lesz ez másként, de az biztos, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, amelyen az esélyek egyértelműen ellenfelünk mellett szólnak – fogalmazott Preisinger Sándor.

A magyar U17-es válogatott kerete

Kapusok: Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia). Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (DVTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Mönchengladbach)

Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)

Támadók: Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)


Az U17-es Európa-bajnokság menetrendje

Május 4., szombat, 20.00: Magyarország – Portugália

Május 7., kedd, 13.00: Izland – Magyarország

Május 10., péntek, 18.00: Oroszország – Magyarország