A játékosok piaci értékének becslésével és az átigazolásokban mértékadónak számító Transfermarkt az elmúlt napokban frissítette az adatbázisát – magyar szempontból december vége óta egyelőre az osztrák ligában történt változás, és ennek megfelelően magyar válogatott labdarúgók TOP10-es listája is némiképpen változott. Az alábbiakban megnéztük, kik állnak a legjobb helyen, valamint kik azok javítottak, és ezzel felkerülhettek a listára.

Fontos leszögezni, hogy ezek az adatok csak becsült értékek. Nem egyenlők azzal, amennyit egy játékosért egy esetleges klubváltás esetén fizetni kell.

A Transfermarkt oldal az osztrák élvonalban szereplő RB Salzburg magyar válogatott középpályását, Szoboszlai Dominikot 5 millió euróra (1,6 milliárd forintra) becsüli, ami átszámítva 1,6 milliárd forintnak felel meg. Szembetűnő a 18 éves labdarúgó piaci értékének változása, hiszen a korábbi kétmillió eurós összegről a két és félszeresére emelkedett, és ezzel tavaly december közepén a “képzeletbeli” 9. helyen állt. A jelentős “javulás” annak köszönhető, hogy az utóbbi időben egyre többször kapott lehetőséget kezdőként a salzburgiaknál – legutóbb vasárnap, a St. Pölten elleni (1-1) bajnokit is végigjátszotta.

Teljesítményére nem lehet panasz: az osztrák első osztályban eddig két-két gólt, illetve gólpasszt jegyez, és az Európa-ligában a Napoli elleni EL-nyolcaddöntő visszavágóján (3-1) is parádésan mutatkozott be.

Trónfosztás a dobogón

A 18 éves futballistamaga mögé utasította a korábban a hármas holtversenyben harmadik helyen álló 4,5 millió euróra (1,4 milliárd Ft) becsült Nikolics Nemanja, Sallai Roland, és Kádár Tamás-triót, valamint a hétvégén az 50. Bundesliga-gólját szerző 3,5 milliós Szalai Ádámot, és Dzsudzsák Balázst is.

Előtte viszont a Bundesligában szereplő RB Leipzig két magyar válogatott játékosát, Gulácsi Pétert 10 millió euróra, valamint a tavaly ősszel honosított védő, Willi Orbánt 15 millió euróra becsüli a Transfermarkt.

Az üldözők és újoncok

A 10-20. hely között is alapvetően légiósokat találunk, azonban öt NB I-ben is játszó labdarúgó is megtalálható (igaz, itt nem mindenkinek frissült az adata az elmúlt hónapokban). Varga Roland és Paulo Vinícius (900 ezer e.), valamint Pátkai Máté, Kovácsik Ádám, és Dibusz Dénes (800 ezer e.).

Újoncnak számít ebben a “részben” a Sporting Kansas City támadója, Németh Krisztián, valamint a Slovan Bratislava középpályása Holamn Dávid és a DAC légiósa, Kalmár Zsolt (750 ezer e.) is hasonló piaci értékkel rendelkezik.