“Két szív, egy magyar és egy osztrák dobog Szabics Imre mellkasában” – írja a news.at, egy héttel a magyar-osztrák Eb-csoportmeccs előtt megjelent cikkében, utalva arra, hogy az egykori magyar válogatott játékost hosszú évek óta Ausztriához köti a munkája, előbb a pályán, az elmúlt három évben pedig a Sturm Graz vezető játékos-megfigyelőjeként.

A még mindig csak 35 éves szakember – aki Dárdai Pál mellett dolgozott a nemzeti csapatnál – a két csapat találkozója kapcsán beszélt a mieink Eb-esélyeiről is.

A hazám Magyarország, de Ausztriában élek és dolgozom hosszú évek óta. Nagyon fontos lesz mindkét csapat számára a nyitómeccs, aki nyer, az valószínűleg tovább is juthat a csoportból. Ausztriának papíron erősebb csapata van, de egy meccsen bármi előfordulhat – mondta Szabics, hozzátéve, hogy egy döntetlennel lenne a legboldogabb, utána pedig a két gárda Izland legyőzésével szinte biztosan továbbjuthatna.

A lap megjegyzi, hogy bár egyelőre az osztrákoknál látszik jobban az utánpótlás-nevelés gyümölcsöző munkájának eredménye, Szabics szerint a magyar fociba áramló pénzek miatt itt is jó irányba fordultak a dolgok, például az akadémiák, az infrastuktúra és stadionépítések terén is.

A korábbi 36-szoros válogatott támadó szerint a magyar labdarúgást és a válogatottat övező optimistább hangulatot lovagolhatja meg a nemzeti csapat az Európa-bajnokságon is.

Ausztria minden bizonnyal pár lépéssel előrébb jár, mint Magyarország, de komoly motivációval lépnek majd pályára a magyar játékosok – tette hozzá.

Szabics szerint egyik csapatnak sem kell igazán foglalkoznia a főpróbán elszenvedett vereségével (a mieink a németektől, az osztrákok Hollandiától kaptak ki 2-0-ra).

Az Európa-bajnokság egészen más lesz, a felkészülési meccsek csak barátságos ütközetek, nem kell túl nagy fontosságot tulajdonítani nekik – nyilatkozta.