A szövetségi kapitány az eseményen többször is emlékeztetett arra, hogy már az is nagy dolog, hogy jelenleg itt tart a csapat két kör után, de beszélt Cristiano Ronaldo szerepéről, valamint arról is, miért nem szeretne a továbbjutásról beszélni egyelőre. Az alábbiakban a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elhangzottak olvashatóak írott formában.

Mit vár a mérkőzéstől?
– Azzal kezdeném, hogy ki gondolta volna, hogy az utolsó meccs előtt mi állunk majd a csoport élén, és azt, hogy Portugáliának mindenképpen nyernie kell ellenünk, hogy továbbjusson? Csak ismételni tudom magamat: gratulálok a csapatomnak ezért a helyzetért. Nagyon fegyelmezett, rendszerezett játékot szeretnénk játszani, nagyon nagy nyomás lesz rajtunk, egy világklasszis csapat részéről, nagyobb, mint Ausztria ellen volt. Ám szeretnénk győzni, mert mindig ez a célunk. Örülök, hogy ilyen világklasszis csapat ellen játszhatunk.

Múlhat a siker azon, hogy mennyire sikerül megállítani Cristiano Ronaldót?
– Mindig ezt a kérdést teszik fel előre, amikor ő a pályán van, de nem ő az egyedüli játékos az ellenfélnél, aki világszintű. Vannak, akik bajnokok lettek komoly bajnokságban, ők is a hátukon vihetik Portugáliát. Ez a válogatott korábban hét meccset nyert zsinórban egymás után, aligha véletlenül. Ellenfelünk nem tudott győzni az első két mérkőzésén, így nehéz dolgunk lesz.

50 kapuralövése volt eddig Portugáliának, de csak egy gólja van, egy 11-est is kihagytak. A futball törvénykönyve szerint olykor viszont ilyen előzmények után kiszakad a gólzsák. Nem tart ettől?
– Alapvetően nincsen félelmem, én inkább azzal foglalkozom, hogy felkészítsem a csapatot arra, hogy mi vár rájuk a következő meccsen. Természetesen az ellenfél valamennyi játékosát kielemezzük, megnézzük az esetleges “pároknál”, kinek mire kell számítania, hogyan lehet az ellenfele ellen a legjobban felkészülni. Az, hogy mi történt az előző két meccsen, nem érdekes, ha visszafelé nézegetnénk, nem lenne négy pontunk.

 

Sok játékosa van eltiltásveszélyben. Ezt figyelembe veszi az összeállításnál?
– Nem szeretnék előre taktikai dolgokról beszélni. Ismét megismételném azt, hogy még egyáltalán nem jutottunk tovább. Ahhoz, hogy ezt elérjük, még pontra, pontokra van szükségünk, ezért minden ezzel kapcsolatos kérdést feleslegesnek és korainak érzek.

Ha a portugálok elleni meccsig mégis kiderül, hogy továbbjutottak, elképzelhető, hogy pihenteti néhány kulcsemberét?
– Nagyon kíváncsiak… Feltételezésekről felesleges beszélni. Mi saját magunkkal szeretnénk foglalkozni.

Elképzelhető, hogy most is az ellenfél alkalmazkodik majd a magyarok diktálta játékhoz?
– Nem hiszem, hogy már annyira erősek lennénk, hogy egy feltett kezű portugál csapat ellen játszanánk. Ezzel együtt próbálunk támadni, de egyelőre a mi erősségünk a szervezett, fegyelmezett védekezés. Meg kell azért mindig nézni, az ellenfél milyen stílusban futballozik.

Ez lesz a legnehezebb meccs talán a csoportban?
– Természetesen az Európa-bajnokság előtt nyilvánvaló volt, hogy a portugálok a favoritok, sőt, kiemelkedő favoritok. Tovább mennék: az Eb egyik esélyesei voltak ők az Eb előtt, úgyhogy 110%-kal kell pörögnünk, és az erősségeinkre koncentrálnunk. Nincs veszítenivalónk, ellenfelünk viszont győzelmi kényszerben játszik. De újra megismétlem, hogy már az is nagyon szép dolog, hogy ilyen helyzetben vagyunk az utolsó kör előtt.

Elfogadja azt a véleményt, hogy a magyar válogatott a három legjobban fejlődő csapat között van jelenleg Európában?
– Ez a kérdés nem foglakoztat engem, az sem igazán, hogyan értékelik kívülről a csapatot. Mi egy nagyon kemény felkészülési időszakon vagyunk túl, nehéz ellenfelekkel, ebből nagyon sokat tanult a csapat. Ennek most ez az eredménye, hogy 4 pontunk van, de szerintem mindez nem csak azt Eb-re szól, érzésem szerint a játékosok sokat profitálhatnak ebből a saját jövőjüket illetően is, míg a csapat a világbajnoki selejtezők során is érezheti majd ennek a hasznát.