Edzőként is volt szerencsém a régi Puskásban szerepelni, a Honvéddal a Fradi ellen játszottunk itt, amíg épült a Groupama Aréna. De nem felejtem el azt sem, amikor 2012-ben egy hollandok elleni válogatott meccsen voltam itt. A felső karéj akkor már le volt zárva, de 22 ezer néző volt, és soha nem felejtem el azt a hangorkánt, ami a magyarok egyenlítésekor kitört. Ha jól emlékszem, végül a hollandok győztek, de a hangulat elképesztő volt.

Itt viszont csaknem 70 ezer néző szurkolhat majd nekünk. A gondolattól is libabőrös vagyok

– kezdte molcsapat.hu-nak a válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, aki az épülő Puskás Ferenc Stadionban pályabejáráson vett részt.

A Georges Leekenst váltó olasz szakember elmondta, nem a legnyugodtabb időszakát élte az elmúlt napokban, de rövid idő alatt is sikerült sok szempontból előrébb lépnie a csapatával.

A stábommal együtt elég idegesek voltunk, hiszen mi is kíváncsiak voltunk rá, ilyen rövid idő alatt mennyit sikerül haladnunk a csapattal. El kell mondanom, hogy a játékosaim abszolút partnerek voltak a közös munkában, mindenkin azt éreztem, hogy akar tenni a közös célért, ennek tudható be, hogy sikerült legyőznünk egy nálunk magasabban jegyzett csapatot.

Nekem is újdonság a kapitányi munka, aminek a csapattal töltött rövid időből fakadóan az a legnagyobb kihívása, hogy nincs idő megismerni a játékosok gondolkodását. Márpedig ez nagyon fontos ahhoz, hogy tudjam, mit várhatok tőlük.

Egy hét, jó esetben tíz nap közös munka áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ne csak taktikáról, de stratégiáról, együtt mozgásról és mentális felkészülésről egyszerre beszélhessünk. Ahhoz, hogy ennyi minden beleférjen ilyen rövid időbe, motivált, jó szellemű sportemberekre van szükség, és szerencsére ebben nem is éreztem hiányosságokat – árulta el Rossi.

Csak az eredmény számít

Számomra a futball nem filozófia, hanem stratégia. Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz.

A stabilitás fontossága

És ha már az olasz futballstratégia szóba került, azt is vállalom, hogy a legfontosabb célom a csapat stabilitásának kialakítása.

Ha hátul stabil vagy, akkor elkezdhetsz előre gondolkodni, de amíg a védekezésed nem áll biztos lábakon, minden esetlegessé válik. Ne értsenek félre, nem arról van szó, hogy bekkelő csapatot akarok összerakni. Én is a támadófutball híve vagyok, de mindent a stabilitás felől közelítek meg.

A háromvédős rendszerről

A formáció elsajátításához sokkal több idő kell, elsősorban azért, mert más automatizmusokat követel meg a játékosoktól, mint a négyvédős rendszerek. Egyébként nem is mindenkitől, hiszen például a belső középpályások szerepe nem változik döntően.

De hangsúlyozom, számomra nem a formáció a lényeg, hanem a játékkoncepció. Az, hogy több felállásban is tudjunk játszani úgy, hogy mindenki tudja a saját szerepét, és meccs közben tudjunk felállást váltani úgy, hogy ne zavarodjunk össze.

(…) Nagy Ádám például 3-5-2-es felállásban játszik Bolognában Filippo Inzaghi irányítása alatt, de bátran betehetem a 4-3-3-as rendszer közepére is, mert a két szisztéma hasonló követelményeket ró ugyanarra a posztra. Ádám egyébként nagyon fontos játékosom, azért nem kezdett mindkét meccsen, mert régen nem játszott már egymás után két meccset. Reméljük, ez hamarosan változni fog – magyarázta Rossi.

A pszichológiai felkészítés jelentősége

Sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, hogy a játékosok milyen mentális állapotban lépnek pályára.

Mondok egy kézzelfogható példát: Görögország legyőzése elképesztően fontos volt számunkra, mert a három pontnál sokkal többet adott: önbizalmat. A játékosaimnak kevés sikerélmény jutott a válogatottban az utóbbi időben, és egy rossz széria alatt könnyen elillan az önbizalom – márpedig anélkül nem lehet sikert elérni.

Abban bízom, hogy Görögország legyőzésével a játékosok visszaszerezték az önbizalmukat, és így már könnyebb dolgunk lesz az építkezéssel. Egy magabiztos játékosokból álló csapattal könnyebb együtt dolgozni, új dolgokat begyakorolni, sőt a meccselni is. Azt akarom, hogy a fiúk higgyenek magukban! – szögezte le a kapitány.

Megfigyelés alatt álló magyarok

A stábommal nem kevesebb, mint 45-50 magyar futballistát tartunk szemmel. Nem azt nézzük, hogy ki milyen technikás, hanem azt, hogy vannak-e olyan tulajdonságai, amikkel a csapatunk segítségére tud lenni. Nem világsztárokat akarunk előbányászni, hanem olyanokat, akik tudnak és hajlandóak együtt küzdeni velünk. Értik a céljainkat, és akarnak tenni értük. Ez kell nekünk!