Marco Rossi a kedd esti Wales elleni Eb-selejtező mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóján először a sérültek helyzetét osztotta meg.

Akik nincsenek jó kondícióban, azok Bese, Kádár és Zsótér, utóbbi nem is jött el Azerbajdzsánba. Mindenki más felépült, illetve eleve jó állapotban volt.

Nagy hülye lennék, ha a pályára engedném hármukat, hiszen megsérültek. Viccet félretéve, Kádár négy hete egy izomsérülés miatt nem edzett a csapatával, ezért nem vehetett részt a meccsen, Bese részleges ínszalagszakadást szenvedett, ő sem edzett velünk. Jelenleg azt mérlegeljük, hogy mindketten helyet foglalhatnának a kispadon, hogy végszükség esetén felküldhessük őket a pályára, de legfeljebb 15-20 percre.

A szövetségi kapitány az eltiltásáról, illetve annak esetleges következményeiről is beszélt.

– Ez a döntés az UEFA szabályzata értelmében egy testületen múlott, és mivel elküldtek a kispadtól Azerbajdzsánban, a holnapi mérkőzésen automatikusan nem vehetek részt. Ez egy eldöntött dolog.

Cosimo Inguscio másodedző veszi át a helyemet a kispadon, ő fog helyettesíteni, én pedig valahonnan a stadionból követem majd az eseményeket.

Az eset kapcsán el kell mondjam, hogy rendkívül felzaklatott, ami történt, és sajnáltam is, mert ezúttal tényleg teljesen elfogadhatatlan volt a bírónak a döntése, csak arra tudok gondolni, hogy rossz estéje volt. Súlyos bírói hiba történt, kétszeres felszólításnak meg kellett volna előznie a kiállítást, de ahogy a jegyzőkönyvből is kiderült, a bíró átugrotta az első két figyelmeztetést, és rögtön eltiltott. Amióta Magyarországon dolgozom, ki merem jelenteni tiszta lelkiismerettel, hogy amit mondok, azért merem vállalni a felelősséget. Tény. hogy Görögországban, a mérkőzés alatt sok esetben történt szóváltás, összetűzés alakult ki köztem, és a meccset irányítók között, most se a bíróval, se a partjelzővel, se a negyedik játékvezetővel összetűzés nem alakult ki.

Rossi elmondta, tervez változtatásokat az azeri meccshez képest.

– Mindenképpen tervezek változtatásokat, ezek viszont kizárólag taktikai szempontból indokoltak, tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy a kikerülő játékosok nem nyújtották volna a legtöbbet, és nem játszottak volna a megbeszéltek szerint. Ezen taktikai okok abban állnak, hogy Wales sokkal jobb kondícióban lévő, edzettebb csapat, mint Azerbajdzsán volt.

Az olasz szakember végül azt is elárulta, hogy miben rejlik a walesi csapat legnagyobb erőssége.

– Általában 4-5 mérkőzést kielemzünk, végignézünk, így történt ez a walesi válogatott esetében is. Kielemeztük a gyengepontjaikat is, már ha lehet ilyenekről beszélni, de minden felkészültségünk dacára sem lesz egyszerű itthon tartani a 3 pontot. Igyekszünk a kitűzött hadrend, és a terveink szerint szerepelni. Gyengepontokat most nem említenék, sokat nem is lehetne, nem nagyon mutatkoztak ezek az elmúlt mérkőzéseken. Viszont

pozitívumként megemlítendő, hogy előreadásból gyorsan tudnak helyzetet kialakítani, erre nagyon kell figyelnünk.

Olyan csapatról van szó, amelyik könnyen gyorsul, jó állóképességűek, mint például Wilson, illetve van egy James nevű srác (pénteken igazolta le a Manchester United – szerk.), aki amikor gyorsul, leginkább Usain Boltra emlékeztet engem. Ha szabad teret nyitunk nekik, akkor nagyon megjárjuk.

A magyar válogatott támadója, Németh Krisztián a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2016-oshoz hasonló közösség van kialakulóban a válogatottnál.

– A selejtezők során beszélgettünk az idősebb játékosokkal a kapitány úrról. Sikerült olyan közösséget kialakítania, amilyen az Eb előtt is volt, ez látszik a pályán is. Meg tudjuk valósítani az ő elgondolásait, küzdünk és eddig úgy alakul a selejtező, ahogy szeretnénk. Reméljük, hogy ezt tudjuk ilyen eredményesen folytatni.