A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi az olasz futballal foglalkozó Tribalfootballnak beszélt arról, hogy miért érzi jobban magát edzőként nálunk, mint hazájában.

– Magyarországon a kezdetektől fogva megbecsültek, kiváltképp a Honvéd szurkolói. Aztán ahogy munkába álltam, és az eredmények is jöttek, tekintélyt és tiszteletet vívtam ki, sokszor nemcsak szakmai, hanem emberi tekintetben is. Ez az, amit Olaszországban edzőként sajnos nem tapasztalhattam meg.

Rossi két érdekes párhuzamot is megemlített edzői karrierjével kapcsolatban.

– Az igazat megvallva Sarri Sangiovannese-jétől először kikaptunk, de aztán le is győztük őket. Allegri kikapott tőlünk a SPAL, és a Grosseto edzőjeként is. Utóbbi veresége után az elnök leváltotta őt, akkor mindkettőnk karrierje komoly fordulatot vett.

Azt gondoltam, hogy a Lumezzane és a Busto Arsizio élén elért szép eredményekkel egy komolyabb klub sportigazgatójának vagy elnökének a hívását is kiérdemlem, ha más nem, egy beszélgetés erejéig.

Ez azonban nem következett be a mai napig sem, pedig már 7 éve külföldön dolgozom. Szerintem soha nem is fog, de ez nem probléma, hiszen Magyarországon otthon érzem magam.

A szakember végül a hozzá hasonló sorsú edzőknek is azt ajánlotta, próbálják ki magukat országuktól távol is.

– Az Olaszországban alsóbb osztályokban tevékenykedő kollégáimnak azt tanácsolnám, hogy tanuljanak angolul és spanyolul, és legyenek nyitottak az új lehetőségek irányába. Külföldön nem kell feltétlenül Contének vagy Ancelottinak lenned. Dolgozhatsz, és megvalósíthatod az elképzeléseid, feltéve, hogy a szenvedély, és nem a pénz motivál.