A Sportske Jutarnji Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány is idézi, aki nem tartotta azért tragédiának a vereségüket:

Az első gól után picit megzuhantunk, nem tudtuk végigvinni a támadásainkat, hagytuk, hogy a magyarok felvegyék a meccs ritmusát. Sokkal agresszívabb volt az ellenfelünk. Ettől függetlenül nem adtuk fel, mentünk előre, erre kaptunk még egy furcsa gólt, így kikaptunk. Nem voltunk elég kreatívak, nem voltak meg a megfelelő ötleteink, nem tudtunk néha mit kezdeni a labdával. Dráma azonban nincs, vereséget szenvedtünk, nem lesz egyszerű ez a selejtezősorozat. Fel kell emelni a fejünket és tovább kell mennünk – fogalmazott a horvát kapitány.

Az már más kérdés a lap szerint azonban, hogy hogyan tovább. Úgy fogalmaznak, hogy

“Azerbajdzsánnal megszenvedtek, Budapesten azonban már meg is kínozták a horvát csapatot”,

amely minden szempontból “szörnyen nézett ki” a Groupama Arénában. A magyar válogatott megérdemelte a győzelmet, mert jobban megküzdött azért, és megbüntette a vendégeket könnyelműségükért, ráadásul a horvátok támadójátéka Rebic lecserélése után szinte teljesen veszélytelenné vált.

A lap három fő okot nevezett meg a vereség után. Egyrészt a kapusukat, Lovre Kalinicot, aki “hiába beszélt magabiztosan, abból a pályán semmit nem tudott megmutatni”. A szerző szerint a hálóőr mindkét gólban benne volt, ráadásul három kaput találó lövésből sikerült kétszer is kapitulálnia. Másodsorban hibaként emelték ki, hogy a horvátok nem reagáltak kellő hatékonysággal a kemény magyar futballra, kedve szegetten és cseppet sem kiegyensúlyozottan futballozott a vb-ezüstérmes, amely a labdabirtoklási fölényével sem tudott mit kezdeni.

A harmadik fő ok a vereségre szerintük Ivan Perisic volt, aki “csődöt mondott és öregemberként futballozott”.

Az aranylabdás Modric is a padlón Budapesten: “Nem erre számítottunk, fel kell ébrednünk!”

A Dnevnik megjegyzi, hogy bár Horvátország rosszul áll a rajt után, de még nincs veszve semmi, a menetrend szerint reális esélye lehet kijutnia a 2020-as kontinenstornára. Az őszi, október 10-i hazai magyar meccsüket már a “reváns” szóval is illetik, illetve kiemelik, hogy a helyi szövetség terve szerint (még nem dőlt el) a találkozóra nem Zágrábban, hanem Splitben kerülhet majd sor.

A horvát Index szerint saját magát verte meg Horvátország azzal, hogy nem tudott reagálni a magyar feltámadásra. Pedig a lap szerint a vendégek kezdtek jobban, két kecsegtető helyzetük is volt az első tíz percben, majd a vezető góljuk után leálltak, amit a magyar válogatott Szalai-góllal büntetett. A portál itt megjegyzi, hogy nem sokkal később Dejan Lovren lapot érő szabálytalanságot úszott meg a lesérülő Nagy Dominikkal szemben. A második magyar gólért a csereként beállt Leovacot kárhoztatja a lap, de szóba került Kalmár ordító és kimaradt ziccere is. A cikk szerint aztán hiába próbált támadni Horvátország, a magyarok sikerrel megőrizték előnyüket.

A Večernji list le is osztályozta a résztvevőket, így néztek ki az értékelések. A meccs legjobbja náluk a két magyar gólszerző, Szalai és Pátkai mellett a gólpasszos és 100. válogatott meccsét ünneplő Dzsudzsák lett.

Magyarország: Gulácsi 6 – Lovrencsics 6.5, Baráth 6.5, Orbán 6, Kádár 6.5 – Nagy Á., 6.5, Pátkai 7 – Dzsudzsák 7, Szoboszlai 6, Nagy D. 6 (Varga R. 6) – Szalai 7

Horvátország: Kalinić 5.5, Jedvaj 6, Lovren 6, Vida 5.5, Barišić 6 (Leovac 5.5), Brozović 5.5, Rakitić 6, Kramarić 6, Modrić 6, Perišić 5, Rebić 6.5

“Szalai és Pátkai szétzúzta Horvátországot” felütéssel számolt be a HRT, azaz a helyi közszolgálati televízió és rádió honlapja a mérkőzésről. A szerencsésnek titulált horvát gól mellett kiemelik azt is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök is a lelátón szurkolt csapatának. Utóbbi válogatott mezben.

A Sportsnet szerint pánikolniuk nem kell, de változtatni igen, ha ki akarnak jutni a 2020-as Eb-re.

Megjegyzik, hogy a miközben a horvát csapat gyengén futballozott Budapesten, “a magyar harcosokkal” kellett, hogy szembenézzen.

A lap egy “horvát harcost”, Dejan Lovrent is megszólaltatott, a Liverpool védője elárulta, hogy játékban és motivációban is alulmaradtak vasárnap a magyar válogatottal szemben.

Tudjuk, hogy különösen az első félidőben nem néztünk ki jól, nem voltunk elég agresszívak, nem tartottuk meg jól a labdát, elég statikusan futballoztunk. A második félidő egy fokkal jobb volt, de már csak későn kaptunk észbe.

Ez egy megfelelő ébresztő mindannyiunk számára, egyszerűen nem élhetünk meg a múlt dicsőségéből. Minden egyes mérkőzésen és edzésen be kell bizonyítanunk, hogy nem csak a véletlen vagy a szerencse eredménye volt a vb-ezüstünk.

A magyar válogatott ma megérdemelte a győzelmet, többet tett azért. Az tény, hogy mi az angolok, a portugálok vagy a franciák ellen jobban motiváltak vagyunk, mint ahogy a magyarok ma motiváltak voltak ellenünk. De ebből nem kell valami csúnya képet lefesteni. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ilyen sokan elkísértek minket – fogalmazott a bekk.