Pénteken délután hirdeti ki 23 fős keretét a Magyarország és az Andorra elleni vb-selejtezőre a svájciak szövetségi kapitánya, Vladimir Petkovic.

A trénernek leginkább egy játékos miatt fájhat a feje a budapesti mérkőzés előtt: mint arról beszámoltunk, Granit Xhaka, az Arsenal remek formában lévő középpályása eltiltatta magát a Portugália elleni, első meccsükön kapott piros lapjával, így ő nem léphet pályára a Groupama Arénában.

Pótlásával és lehetséges helyettesítőivel foglalkozik a svájci Blick cikke. A lap szerint Gökhan Inlert, a Besiktas 89-szeres válogatott középpályását a szurkolók jelentős része szívesen látta volna Xhaka helyén, de az Eb-t is kihagyó rutinos futballista állítólag nem szerepel Petkovic terveiben, és nem csak a szűkített, de a bő keretben sem számolt már vele a kapitány.

Így merülhet fel Mario Gavranovic bevetése: a 2014-es vb-t súlyos sérülés miatt elmulasztó játékos remek formában van klubjában, a Rijekában, 9 meccsen 5 gól és 2 gólpassz is fűződik a nevéhez. Ha mégsem ő lesz a megoldás, akkor Petkovic kényszerből a csapat egyik legnagyobb ászát, Xherdan Shaqirit húzhatja be középre, ebben az esetben mögötte Blerim Dzemaili, a Nagy Ádám miatt Bolognából már jól ismert futballista szűrhet a szokottnál visszavontabb szerepkörben, míg a két szélen Embolo és Mehmedi támadhat.

Létezhet azonban egy picit védekezőbb alternatíva is, ebben az esetben a Mainz játékosa, Fabian Frei kerülhet Xhaka helyére, Dzemaili maradhat a támadósor mogött, míg Shaqiri és Mehmedi a széleken.

Mindegyik esetben Heris Seferovic lehet a kezdő befejezőcsatár Budapesten, míg a másik szűrőfeladatokkal is ellátott középpályás továbbra is Behrami lehet.

Ami a hátsó alakzatot illeti, Petkovic minden bizonnyal ragaszkodik majd a portugálok elleni 2-0 alkalmával remekül működő Lichtsteiner, Djorou, Schär, Rodriguez négyeshez, a kapuban pedig Sommerhez.

Így állt fel Svájc a portugálok ellen:  Sommer – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Embolo, Dzemaili, Shaqiri – Seferovic

Így játszhatnak Budapesten: Sommer – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez – Behrami, Dzemaili / Frei / Gavranovic – Embolo / Shaqiri, Dzemaili / Shaqiri, Mehmedi – Seferovic