A magyar válogatott hétfői sajtótájékoztatóján három játékosunk is nyilatkozott a Svájc elleni vb-selejtezőt megelőzően.

A Ferencváros és a válogatott karmestere, a 37 éves Gera Zoltán valósággal megfiatalodott az elmúlt egy hétben, el is árulta, miért.

Már egy hete együtt vagyunk, én is fiatalnak éreztem magam újra, mert sok fiatallal edzettünk. Várom a mérkőzést, ha lehetőséget kapok, szeretnék élni vele, remélem, az egész csapat jól teljesít majd. Van 10-12 fiatalunk, akiben már 40-50 NB I-es meccs van, ez nagyon jó dolog, sokukkal együtt edzettem, és éreztem, hogy kifejezetten éretten futballoznak már, ez nagyon jót jelent. Bizakodó vagyok, szerintem hamarosan sokan ott állnak majd a válogatott kapuja előtt, annyi fiatal volt körülöttem, hogy már-már én is fiatalnak éreztem ismét magam közöttük.

A rutinos játékos társai figyelmét is felhívta arra, milyen fontos és nehéz mérkőzés is vár a csapatra pénteken, a Groupama Arénában.

 – Svájc ellen Eb-formára lesz szükség, egy nagyon jó csapat, bizonyították korábban, hogy folyamatosan állandó tagjai a vbn-knek, Eb-nek. Sőt, továbbmegyek: szerintem még az Eb-n mutatott játéknál is jobbra lesz szükség, ha nyerni szeretnénk. Fontos, hogy a tudásunk legjavát nyújtsuk, mellettünk szól a hazai pálya és a lelkes közönség. Eddig mindenki ellen a lehető legjobban felkészültünk, szerintem a kapitány megtalálta az ideális taktikát ezúttal is, amit a héten be kell gyakorolnunk. Svájc nagyon jól használta ki a helyzeteit Portugália ellen, az Európa-bajnokot verték meg. Hiába volt a portugáloknál többet a labda, Svájc győzött, így nekünk is meglepetést kell okozni (ez egyébként legalább 3-szoros pénzt érne a fogadóirodáknál). A pontos taktika még nem ismert, most kezdődik majd a begyakorlás, de hiszek abban, hogy ezzel nem lesz gond.

Gera egy mérkőzésre áll attól, hogy utolérje a válogatottsági örökranglistán Juhász Rolandot (94 mérkőzés után vonult vissza a címeres meztől a bekk), így holtversenyben a valaha volt második legtöbbet foglalkoztatott mezőnyjátékos lehetne a nemzeti csapat történetében.

Nem annyira a számok motiválnak, hanem hogy jól teljesítsek. Inkább az motivál, hogy a legmagasabb szinten játszhassak minél tovább, de a futballban néhány hét alatt is nagyon sok minden komoly dolog történhet, ezért nem érdemes nagyon előretervezni, száz válogatottságról beszélni, inkább azzzal foglalkozom, hogy a következő meccsen jól teljesítsek – fogalmazott ennek kapcsán a szurkolók egyik kedvence.


A Gera által emlegetett fiatalok egyik tehetséges képviselője a Vasas játékosa, Vida Máté, aki korábban is készülhetett már együtt a nemzeti csapattal, de bízik benne, hogy ezúttal nagyobb szerepet is kap majd. Arra is kitért a középpályás, hogy ki a „mentora” a válogatottnál.

Nagyon örülök, hogy már a felnőttekkel lehetek együtt, hiszen előtte jobbára az U21-esekkel készültem. Feröeren viszont már kispadra leülhettem, ez is nagy élmény volt már, bízom abban, hogy hamarosan még előbbre léphetek. Örülök, hogy egy listavezető csapatból érkezhettem erre az összetartásra. Nagyon hasznos egy héten vagyunk túl, próbálok az idősebb játékosoktól sokat tanulni, főleg Gera Zolitól, hasonló pozícióban játszunk. Sok taktikai elemet átvettünk, sok fiatal készülhetett együtt, szerintem a szakmai stáb sok szép dolgot láthatott. Nem az én tisztem eldönteni, hogy Gera Zolival együtt legyek majd a pályán, vagy váltótársak legyünk, én csak azt tudom, hogy én nagyon szeretek mellette játszani, mert nagyon jó futballista, sokat lehet tanulni tőle. Idővel talán válthatom majd őt, mert bízom abban, hogy benne még van jó pár év mindig.

 

 

 

Az Izraelből beválogatott, ex-debreceni Korhut Mihály nem klasszikus balhátvédet játszik mostanában, de reméli, így is szerepet kap majd a budapesti vagy a rigai selejtezőn.

Nagyon örülök, hogy nyáron klubot tudtam váltani, ez engem feldobott nagyon, hiszen kimozdultam az addigi komfortzónámból. Jó csapathoz kerültem, ezt be is bizonyítottuk az Európa Ligában. Remélem, én is szerephez jutok majd valamelyik meccsen legalább, bízom benne, hogy mindkét meccsen nyerni tudunk. Más felállásban játszik a kinti csapatom, mint a DVSC, így nekem is kicsit más a posztom. Több poszton is számíthat rám a kapitány, régen én inkább támadó játékos voltam, most ismét megmutathatom nagy örömömre azt, hogy vannak ilyen erényeim is. Eddig Kádár Tamás volt a kezdő a válogatottban, én inkább a cseréje voltam. Izraelben egy hónapja vagyok, erősebb a szint, mint az NB I. Szeretnék minél többet játszani a válogatottban, de tudjuk, hogy Kádár egy kiváló futballista, szeretném bizonyítani a kapitánynak, rám is lehet számítani.