Adrian Rus tavaly nyáron került Sepsiszentgyörgyre – két évre – kölcsönben, nem sokkal később pedig annak ellenére is meghívót kapott a román U21-es válogatottba, hogy a szövetségi edző klubjában nem is láthatta játszani a korábbi balmazújvárosi védőt. Rus végül alapembere lett az idei U21-es Eb-re kijutó román csapatnak – ez 1998 után sikerült egyébként másodszor délkeleti szomszédunknak.

Nem sokkal ezelőtt pedig közel állt ahhoz a nemrég 23. születésnapját ünneplő játékos, hogy inkább a magyar nemzeti színeket válassza, erre lehetősége is lett volna. Rus arról is beszélt a gsp.ro oldalán, miért cserélt volna válogatottat, és hogy végül miért nem tette meg.

2015-ben elájultam egyszer az utcán, aztán Szatmárnémetiben és Bukarestben is megvizsgáltak, és hiába voltak negatívak a leleteim, a klubom nem engedett játszani. Ez ment hónapokon át, aztán meguntam a várakozást és úgy döntöttem, Magyarországra, az ottani negyedosztályba igazolok. Pár hónappal később aztán Fehérgyarmatról két osztályt ugrottam és a Balmazújváros játékosa lettem.

Biztos, hogy ha Romániában maradok, előbb-utóbb befejeztem volna a futballt. Egy magyar specialista viszont megnyugtatott, hogy az ájulásom ellenére nincs szívproblémám, hiába állították azt otthon, bárki elveszítheti az eszméletét úgy, mint én.

Mindig is szerettem őszintén beszélni, így kimondom:

igenis azon gondolkodtam erősen, hogy magyar válogatott leszek, mert nagyon mérges voltam Romániára amiatt, ahogyan kezeltek, “bosszút” akartam állni amiatt, hogy nem játszhattam. Magyarországon viszont segítő kezet nyújtottak nekem.

Hívtak többször is a magyar U21-es csapatba, de a kettős állampolgárságom miatt valami probléma akadt. De összességében boldog vagyok, hogy végre román válogatott lehetek, annak a fejezetnek már vége. Már csak Románia létezik a számomra – mondta a fiatal játékos, akinek 30 NB I-es, 31 NB II-es és 12 román élvonalbeli bajnoki áll már a háta mögött.