Bordeauxban egész nap óriási volt a hangulat, több ezer magyar szurkoló hangolt az esti mérkőzésre. A 18 órás kezdés előtt 45 perccel pedig már a lelátón tette ugyanezt. A két tábor hangpárbajt is vívott, ezt minimális különbséggel az osztrákok nyerték, majd a mérkőzést is ők kezdték jobban. Az első percben David Alaba lőtt 25 méterről, Király Gábort – minden idők legidősebb Eb-játékosát – azonban kisegítette a kapufa.

Nem sokkal később Kleinheisler László is megmutatta, hogy képes távolról eltalálni a kaput, löketét Almer védte. Az hamar kiderült, hogy Alaba jó formában van: a 10. percben 11 méteres lapos löketét kellett Királynak megfognia.

A mieink azonban ezt követően nagyon bátran játszottak, magabiztosan tartottuk a labdát, a félidő felénél 59-41 volt a labdabirtoklási arány a javunkra. A kapuig ugyan ritkán jutottunk el, de ha igen, akkor általában lövéssel fejeztük be a támadásokat. Így tett Gera Zoltán is a 23. percben 22 méterről, igaz a kapusnak nem okozott gondot.

A másik oldalon Zlatko Junuzovic próbálta megtéveszteni a játékvezetőt, de a Fiola Attila mellett bemutatott műesését nem ette meg a francia Clément Turpin.

A 34. percben Aleksandar Dragovic sárgult be, miután combon rúgta Szalai Ádámot. Dzsudzsák Balázs szélről beívelt szabadrúgását Szalai fejelte mellé. Az ellentámadás végén a legveszélyesebb osztrák, Junuzovic lőtt keményen 14 méterről, Király azonban óriási bravúrral szögletre mentett.

A 41. percben Ausztria nagy helyzetet hagyott ki: Marko Arnautovic adott balról középre, a hosszún érkező Martin Harnik üresen érkezett, de szerencsére a saját lábát találta el. A félidő hajrájában megszerezhettük volna a vezetést, miután Kleinheisler adott jó labdát az ezúttal is jobb oldalon játszó Dzudzsáknak, aki kissé éles szögből jobbal lőtt, de a labda két méterrel mellé ment.

A második félidő egy Fiola-lövéssel kezdődött, amit Almer magabiztosan fogott meg. Az ezt követő öt percben a mi tizenhatosunk előtt folyta a játék, de az osztrákok nem tudtak huzamosabb ideig beszorítani minket. Sőt, az 55. percben Dzsudzsák tüzelt 25-ről ballal, Almer csak bravúrral tudta kiszedni a léc alól. Óriási löket volt. 

Félórányi játék után az osztrákok elveszítették a legjobbjukat, Junuzovicot, miután sérülés miatt le kellett cserélni, Marcel Sabitzer állt a helyére.

Aztán jött a 64. perc és a sokat szapult Szalai Ádám! Támadónk szenzációsan játszott össze Kleinheislerrel, majd 11 méterről a jobb sarokba gurított. Fantasztikus gól volt, számunkra a világ legszebb találata.

Három perccel később ráadásul megfogyatkoztak az osztrákok, miután Dragovicot második sárgával kiállította a bíró. Egyébként teljesen jogosan, mivel csúnyán belerúgott Kádárba.

A 70. percben Németh Krisztián jól tekert a hosszú sarok felé, a kapus csak óriási bravúrral tudta kiszedni a labdát. A 88. percben aztán minden eldőlt: a csereként beállt Stieber Zoltán lépett ki és 14 méterről a kapus felett a hálóba helyezett. Ezt megnyertük, nagyon megnyertük!

A magyar válogatott olykor kiválóan játszva, megérdemelten győzte le Ausztriát. Fantasztikus este volt. Nem akarunk semmit elkiabálni, de óriási lépést tettünk a legjobb 16 közé.

A helyszínről tudósított: Mokány Lajos és Privacsek András

A csakfoci.hu az új Fiat Tipoval utazik az Eb-n!