Érdekes és rég nem látott jelenség ütötte fel a fejét a Lettország elleni, rigai világbajnoki selejtezőn: egy NB I-es játékos szerepelt összesen a kezdőcsapatban, a 37 éves Gera Zoltán személyében. A többiek, így például a nyáron klubot váltott, az Eb idején még a hazai élvonalban futballozó Bese Barnabás, Korhut Mihály vagy Nagy Ádám mind légiósként szerepelt, így a Ferencváros középpályás maradt hírmondónak az OTP Bank Ligából.

Ilyenre nem tegnap volt példa a magyar válogatott történetében, sőt, tulajdonképpen egy olyan korszak volt, amikor elvétve kaptak csak lehetőséget a hazai élvonalban futballozók kezdőként a kapitánytól. Aki nem más volt, mint Erwin Koeman.

A holland tréner első nyolc mérkőzésén egyáltalán nem jelölt senkit a kezdőcsapatba – sőt, többnyire a keretbe is alig – az itthon játszókból. A kilencedik meccsén, az Albánia ellen, tiranai vb-selejtezőn (2009 márciusa) aztán az újpesti védő, Vaskó Tamás bekerült a kezdőtizenegybe (és egyben le is játszotta utolsó válogatott meccsét a bekk, aki azóta egyszer sem öltötte magára a címeres mezt). Néhány nap múlva, Málta ellen viszont megint nem volt NB I-es focista Koeman csapatában. Egészen 2009 szeptemberéig, amikor a Debrecenbe visszatérő Bodnár László is lehetőséget kapott.

Az utolsó olyan meccs, amikor egyetlen NB I-es focista sem volt a kezdőben, a 2009. szeptember 5-i magyar-svéd vb-selejtező volt. A négy nappal későbbi magyar-portugál pedig az a találkozó, ahol csak egy NB I-es focista kezdett. Ez történt meg újra, több mint 7 év után, hétfőn este, Rigában. Tegyük hozzá, hogy Bernd Storck a kezdőben nem, a kispadon viszont bőven számolt a hazai futballistákkal, öten is becserélésükre vártak, végül a fiatal Vida Máté lehetőséget is kapott.

A Koeman előtti, de utáni kapitányok sem húztak még egyszer ilyet, Pintér Attilánál például 7-8-9 hazai élvonalbeli játékos is felbukkant a kezdőben, Storcknál – nyilván az Eb hatására külföldre szerződő játékosok miatt – pedig csak az utóbbi három meccsen kezdődött el az NB I “eltűnése” a válogatottból (Feröer és Svájc ellen 2-2 itthoni futballista kezdett, az Eb-n viszont még 5,5,7,5 volt a számuk például).

 

BERND STORCK MECCSEIN AZ NB I-ES KEZDŐJÁTÉKOSOK SZÁMA:

Lettország – 1

Svájc – 2

Feröer-szigetek – 2

Belgium –  5

Portugália – 7

Izland – 5

Ausztria – 5

Görögország – 7

Feröer-szigetek – 6

Észak-Írország – 5

Románia – 5 (Storck első meccse volt kapitányként)