Marco Rossi harmadik helyen álló együttese akkor kerülne távol az Eb-részvétel kiharcolásától, ha kikap az esélyesebb, világbajnoki ezüstérmes Horvátország vendégeként, miközben a vele azonos pontszámmal álló Szlovákia hazai pályán felülmúlja Wales gárdáját.

Ez esetben az éllovas horvátok előnye négy, a második szlovákoké három pontra nőne a magyarokkal szemben úgy,

hogy mindhárom válogatottnak már csak két mérkőzése marad hátra. Ráadásul a szlovákok megelőzése – a rosszabb egymás elleni eredmények miatt – csak úgy lenne lehetséges, ha az utolsó két körben kikapnának a horvátoktól, majd hazai pályán a sereghajtó Azerbajdzsánt sem tudnák legyőzni.

A szigetországiak számára szintén az “életben maradás” a tét Nagyszombatban, mert vereség esetén számukra is csak matematikai esély marad az Eb-indulást jelentő első két hely megszerzésére, mivel hátrányuk hatpontosra hízna a szlovákokkal szemben.

Amennyiben viszont Wales begyűjti a három pontot,

teljesen nyílttá válna a küzdelem a csoport második helyéért,

mert – a magyarok spliti vereségével számolva – három kilencpontos csapat lenne a horvátok mögött. A magyarok esetleges bravúros szereplése pedig azt jelentené, hogy Dzsudzsákék előnyből várnák a hajrát. A nagyszombati döntetlen mind Wales, mind Magyarország számára reális esélyt hagyna a kijutásra abban a reményben, hogy a horvátok novemberben hazai pályán is felülmúlják a szlovákokat, s így akár a záró játéknapon a Wales-Magyarország találkozó dönthetne a kijutásról.

Az ezúttal szabadnapos azeriek már matematikailag sem végezhetnek az első két helyen.

Az E-csoport állása:

1. Horvátország  5  3  1  1  10- 5  10 pont
2. Szlovákia     5  3  –  2   9- 7   9
3. Magyarország  5  3  –  2   7- 6   9
4. Wales         4  2  –  2   4- 4   6
5. Azerbajdzsán  5  –  1  4   5-13   1

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

(MTI)