Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi hangsúlyozta, csak akkor küld meghívót Dzsudzsák Balázsnak, ha lesz klubja és rendszeresen kap játéklehetőséget. A 31 éves szélső időközben talált magának csapatot, az emírségekbeli Al-Ittihad Kalbához igazolt.

– Nyilvánvaló, hogy a hosszú kihagyást ­követően még nincs topformában, de az idő előrehaladtával ez minden bizonnyal változik. Meglátjuk, hogyan alakul a sorsa, ha jó formában és kondícióban lesz, visszatérhet a válogatottba. A képességei alapján ott a helye.

Azóta Dzsudzsák azonban már élvezi edzője, Fabio Viviani bizalmát. Az Al-Ittihad Kalba elmúlt 5 bajnokijának minden mérkőzésén pályára lépett, igaz csak kétszer játszotta végig a 90 percet.

– Rendszeresen beszélek telefonon Marcóval, természetesen Dzsudzsákról. Amikor leigazoltuk Balázst, másnap becseréltem egy félidőre, bár még gyengécske volt az erőnléte. Sőt a javunkra megítélt tizenegyest is vele, a csapatkapitánnyal végeztettem el, be is rúgta. Javul a kondíciója ahhoz képest, amikor ide került hozzánk, ég és föld. De van még hová fejlődnie – mondta Viviani a magyaridok.hu-nak.

Hogy Marco behívja-e az észtek és a finnek ellen készülő keretbe? Ez a kapitány kompetenciája, de nem lepne meg, ha beválogatná.

Nálam eleinte a jobb oldalon játszott, ballábas tükörszélsőként, befelé kellett cseleznie, lövőhelyzetet keresve. Legutóbb pedig a 10-es poszton irányítóként, vagy ahogy mi, olaszok mondjuk, registaként vettem figyelembe. Jól játszott.

Az olasz edző véleménye egyébként igencsak mérvadó lehet Marco Rossi szemében, hiszen az egy esztendőt az AC Milan kötelékében is lehúzó Viviani nemcsak kor- és honfitársa a magyar válogatott szövetségi kapitányának, de játékosként a Serie A-ban is összemérhették tudásukat.

2016-ban lettem az al-Ittihad edzője, az eltelt két évben sokkal színvonalasabb lett a bajnokság. Mindenhol játszik négy légiós, nálunk Balázs mellett a francia Giovanni Sio, a brazil Myke Ramos Bouard, aki korábban az MTK-ban futballozott, és a kolumbiai Tommy Tobar.

Az Észtország és Finnország elleni, a bennmaradás szempontjából sorsdöntő hazai Nemzetek Ligája-meccsre Marco Rossi szövetségi kapitány várhatóan november 8-án fog keretet hirdetni.