A Paksi FC hatszoros válogatott hátvédje volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége. Szabó János a szombati, finnek ellen lejátszott NL-meccsről és a válogatottról – azon belül is a szélső védő posztjának sajátosságairól – nyilatkozott.

– Rossz érzés volt, hogy nem tudtam ott lenni a társakkal. Szorítottam nekik, de sajnos nem sikerült pontot, pontokat szerezni – kezdte Szabó János a Digi Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban. – Nem valószínű, hogy még egészségesen is ott lettem volna a keretben, mert azt már jóval előbb kihirdették. Igyekszem olyan teljesítményt nyújtani, hogy felhívjam magamra a szövetségi kapitány figyelmét és remélem, sikerül. Most a legfontosabb, hogy újra egészséges legyek.

Mint ismeretes, a múlt héten sikeres műtéti beavatkozáson esett át Szabó, miután az NB I. 6. fordulójában, a Puskás Akadémia elleni 3-2-es sikerrel végződő találkozón térdsérülést szenvedett. A hírek szerint négy-hat hetet kénytelen kihagyni. Az állapotát illetően így nyilatkozott.

– Köszönöm jól vagyok, jelenleg a rehabilitációmat töltöm. A helyemen a csapatkapitányunk, Báló Tamás fog játszani az elkövetkező fordulókban.

A magyar válogatottnál örökös téma a megfelelő szélső védő megtalálása, amiről Szabó elmondta a véleményét.

– Mindig azt mondják, hogy ez a poszt, amit nem igazán talál a magyar foci. Nehéz nekem megmondani, mi lenne a jó megoldás. Mindenki igyekszik a maximumot kihozni ebből a posztból, kisebb-nagyobb sikerrel. Nem tudom sajnos, mi lehet baj ezzel a poszttal. Ha én ezt tudnám, akkor én már tennék érte, hogy legyen minél több játékos, aki olyan teljesítményt tud nyújtani ezen a poszton, hogy nemzetközi szinten is meghatározóvá váljon. Szeretek ezen a poszton játszani. Azt gondolom, aki balhátvédként játszik a mai futballban, annak sokat kell segíteni a támadásokat, be lehet kapcsolódni a támadásokba, lehet gólpasszokat adni, és gólokat rúgni – mondta a hatszoros válogatott játékos.

Magyar-görög: Három helyen változtatnának a kezdőn a szurkolók – itt a csapat

A 29 éves védő a szombati, finnek elleni NL-meccsről is ejtett pár szót.

– Voltak begyakorolt elemek, például amikor Kovács István beadása Szalai Ádámhoz került, az egy nagy helyzet volt, de sajnos kimaradt. Volt több helyzetünk is, jól forgattuk az oldalakat, a jobb oldalon az ellenfél mögé próbáltunk kerülni, aminek voltak látható jelei is. Sok idő kell ahhoz, hogy egy jó csapatot összerakjon a szövetségi kapitány. Nem egyszerű mindezt megvalósítani öt nap alatt, nyilván kísérletezgetni kell Marco Rossinak is.

Szabó végül kitért a három védős rendszer sajátosságaira is.

Úgy gondolom, hogy Marco Rossi át fog állni a három védős rendszerre, hiszen ezt játszatta a Honvédnál, és jól működött. Nyilván hosszabb ideig tart majd begyakorolni. Nem tudom megmondani, mennyi idő kell hozzá, de az biztos, több összetartás kell, többször kell gyakorolni.

Nem sok csapat játszik három védős rendszerben, nem egyszerű dolog. Hogy mi a nehézsége? Nagyon nagy területek keletkezhetnek a védelem mögött, a bal és a jobb oldal feljebb játszik egy kicsit, és ha nem érnek vissza védők, akkor nagyobb terület nyílhat a támadók előtt – főleg, ha ketten rohamozzák a kaput. Vannak veszélyei, de egységesen kell védekezni, és ezt nagyon be kell gyakorolni – tette hozzá.