Az Újpest legeredményesebb játékosát külföldre hívják, meglőtte az év gólját, a Camp Nouban akar játszani, de egyelőre a lilák sikereiért dolgozik és a nyári Eb-re készül. Interjú.

Fotók: www.ujpestfc.hu / Instagram

21 évesen az NB I egyik legjobb játékosa volt az ősszel, a téli szünet utáni kupameccsen pedig az év eddigi legnagyobb gólját szerezte. Külföldről is vannak érdeklődők iránta, de egyelőre maradna Magyarországon, a nyáron Európa-bajnokságon szerepel majd, de a Camp Nouban akar majd pályára lépni egyszer, akár Barcelona-játékosként. Interjú az OTP Bank Liga egyik legkeresettebb játékosával, a macedón válogatott Enis Bardhival, akinek még komoly céljai vannak az Újpesttel.


Az első évben: 21 NB I-es meccs/2 gól, a másodikban 29/5, a mostaniban eddig 19/8. Mi történt, mitől javult fel ennyire a teljesítményed?

- Sok meló van benne, próbálok évről évre egyre jobbá válni. Az első évemben csak 19 éves voltam, nagyon fiatal, meg kellett ismernem és szoknom a magyar bajnokságot. A második idényem már jobb volt, de még mindig nem voltam elég jó, talán azért is, mert picit szokatlan poszton, védekező középpályásként is kellett játszanom. Mostanra értem be igazán, fejben is többet fejlődtem ebben az idényben, mint az előzőekben. Ebben a szezonban tökéletesen érzem magam a pályán, nagyon sokat dolgozom a csapattal együtt, minden nap tanulok valami újat, kellett persze némi szerencse is, de igen, nyolc gól szerepel a nevem mellett, ami jó érzés, és amiért a csapattársaimnak is hálás lehetek, nélkülük nem tartanék itt. Különösen az elején segített sokat még Stanisavljevic, Vasiljevic és Suljic is, a mostani társak közül pedig Andric vagy Mohl. De mondhatnám Nebojsa Vignjevic vezetőedzőt, vagy a csapat pszichológusát is.

A posztod változott esetleg? Játszottál középen, a bal oldalon, irányítóként, a csatár, csatárok mögött picit hátrébb is. Melyik egyáltalán a te igazi szerepköröd?

- Igen, szerencsére több szerepkörben is tudok játszani, ha kell. Nem is érdekel annyira, hogy hol kell lennem a pályán, a lényeg, hogy ott lehessek. De ha választani lehetne, akkor biztos, hogy középső és támadó középpályás lennék.

A pár napja, a ZTE elleni kupameccsen rúgott ollózós gólod volt a legnagyobb eddig, amit szereztél, vagy volt ennél különlegesebb is?

- Hasonlót sem nagyon szereztem még. Szabadrúgásokból voltak egész szép góljaim, de így még soha nem találtam a kapuba. Azért is voltam nagyon boldog emiatt, mert az utolsó pillanatban döntöttem a mozdulat mellett, tényleg ösztönös volt, ahogy a labdába rúgtam. Pár perccel korábban amúgy próbálkoztam egy hasonlóval, de ott a védő bele tudta tenni a fejét a labda útjába. Én meg úgy voltam, hogy nem akartam, hogy megsérüljön a srác, úgyhogy nem is próbáltam végül lőni.

Másodszorra aztán már összejött, a társak is csak fogták a fejüket, hogy "Te meg mit csináltál?". Már csak azért is megérte megcsinálni a mozdulatot, hogy láthassam a reakciójukat… Eddigi karrierem talán tényleg legszebb gólja volt. De elszállni azért nem fogok tőle.

Az benne van a remek formádban, hogy most már komolyan számolnak veled a macedón válogatottnál? Mekkora lökést adott ez a bizalom 21 évesen?

- Nagyot. A napokban is beszéltem a szövetségi kapitánnyal, Igor Angelovskival, folyamatos kapcsolatban állunk egymással. Játszhattam például a világ egyik legjobb csapata, Spanyolország ellen is, ráadásul a keret legfiatalabb tagjaként, és még ha ki is kaptunk, boldog vagyok, hogy a válogatott tagja lehetek. Nagyon úgy néz ki, hogy a Liechtenstein elleni, március 24-i vb-selejtezőre is meghívót kapok. Remek érzés, hogy olyan játékosokkal játszhatok együtt, mint Pandev vagy Trickovski.

Honfitársad, Kire Ristevski néhány napja azt mondta nekünk, hogy a vb-re jutás alighanem elúszott már, de pár év múlva ott lehettek majd egy nagy tornán.

- Sőt, az U21-es válogatottal már ezen a nyáron is, történelmet írt azzal a csapat, hogy kijutott a lengyelországi kontinenstornára, és én is ott lehetek majd az Eb-n. Megnyertük a csoportunkat, szép jövő állhat előttünk, nyolcan már a felnőttválogatottba is meghívót kaptunk. Szerintem a következő években, az idősebb játékosokkal együtt előreléphetünk majd.

Szerinted beférnél a magyar válogatottba is?

- Ismerem a játékosokat, követem a magyar válogatott szereplését, és tetszik, ahogy a csapat futballozik, örültem az Eb sikerének is. Még soha nem gondolkodtam ezen, hiszen már nincs erre esély, mivel 6-szoros macedón válogatott vagyok, De miért ne? Szerintem igen, el tudnám magam képzelni a magyar válogatottban is, ráadásul a szövetségi kapitány kedveli is a fiatal játékosokat, elég ha csak Nagy Ádámot vagy Nagy Dominikot említem. Szerintem most vagyok olyan formában, hogy talán én is meghívót kapnék…

Az Újpestnek ennyi problémája talán még soha nem volt, mint ebben az idényben, kezdve a FIFA-tiltástól a nagy nehezen lezárult stadionügyig. Mekkora csapás volt az, hogy hónapok óta albérletben játszottatok?

- Mindig azt mondom, hogy nem kell nekünk, játékosoknak a stadion körüli gondokon agyalnunk. Nyilvánvaló, hogy nekünk is hiányzik a hazai pálya, a saját , megszokott öltözőnk, a szurkolóink, ez az otthonunk. De egész egyszerűen el kellett fogadnunk, hogy ez a helyzet, játszanunk kell Kecskeméten, vagy éppen ott, ahol szükséges, és azon kell lennünk, hogy az idénybeli céljainkat elérjük, azaz a legjobb négy között végezzünk az NB I-ben, a kupában pedig a döntőbe kerüljünk.

Ha úgy játszol a továbbiakban, mint ősszel, nem kerülheted el a "sorsodat": itthon az utóbbi időben előbb-utóbb minden kiemelkedő játékost megkeresett a Vidi, a Fradi, esetleg a Puskás Akadémia. El tudod képzelni, hogy másik magyar csapatban futballozz?

- A Ferencvárosban? Azt azért nehezen tudom elképzelni…de egy játékos karrierjében bármi előfordulhat, a futballban is bármi megtörténhet akár 2-3 nap alatt. De ha olyan ajánlatot kapok, tényleg bármi előfordulhat majd a jövőben.

Külföldről már voltak kérőid, legalábbis lehetett hallani az NK Osijekről vagy az osztrák Sturm Grazról is. Volt már konkrét ajánlatod is akár ezektől a csapatoktól?

- Volt már több megkeresésem is, ajánlatok is, de úgy voltam vele, hogy egyelőre nem akarok elmenni Újpestről és csak az itteni dolgokra koncentrálok. Nem jött még el az ideje, hogy elmenjek. Ahogy mondtam, az U21-es Eb is vár rám, szeretem is a klubot, nem akartam most ekkorát változtatni. Az, hogy később viszont szeretnék majd előrelépni, az nem titok. Most csak ez az idény számít, aztán ha majd vége lesz, meglátjuk, mi történik.

Melyik bajnokságban képzeled el majd a távoli vagy akár a közeli jövődet is?

- A spanyol bajnokság a kedvencem, tetszik az ottani futball, amit ott tényleg játszanak is. Hogy Barcelona vagy Real Madrid? Na, talán nem ezekben a csapatokban, de valahol a La Ligában. De ha már mondtad, a Camp Nouban nagyon szeretnék majd egyszer futballozni, akár ellenfélként, akár a Barca játékosaként.

Korábban ennél picit északabbra, Skandináviában futballoztál.

- 17 éves voltam, előbb próbajátékra hívott a dán Bröndby, ott megfeleltem, és egy hét után aláírtam az U19-es csapathoz. Profi klub, remek körülmények, de nem annyira tetszett, hogy már a fiataloknál is annyi fizikai edzés volt. Ennek ellenére hálás vagyok a klubnak, mert először éreztették velem valahol, hogy jó játékos vagyok, vagy hogy az lehetek. Egyedül mentem oda, egy családnál laktam, de jól éreztem magam. Egy évet töltöttem el ott, de hiába ígérték, végül nem kaptam profi szerződést, mert állítólag gond volt a papírjaimmal. Fizikálisan viszont sokat adott az az év, ami a mai napig sokat segít. Utána Svédországban is megfordultam, ahol az edzőm sokat segített, hat hónapig voltam ott, de nem volt egyszerű a helyzetem, mert ugye nem voltam uniós állampolgár. Aztán voltam rövid ideig a németországi Koblenzben is, de ott is hasonló volt a helyzet, így kerültem Újpestre.

Ahol megint egy totálisan új futballkultúrában kötöttél ki.

- És láttam, mennyire imádják itt az emberek a focit. Emlékszem, a második meccsem pont egy Ferencváros elleni derbi volt, amit 2-1-re nyertünk meg. Telt ház volt, tv-közvetítés, hatalmas élmény volt. Azóta is nagyszerű érzés Újpesten futballozni.

Mennyit változott az NB I, mióta nagyjából két és fél éve ideigazoltál?

- Szerintem túl sokat nem, hasonló a színvonal, mint akkor. És még mindig ugyanazok a meccsek az igazán különlegesek, mint korábban, a Ferencváros vagy a Debrecen elleniek, amelyek európai hangulatúak mindig. A legnehezebb találkozók viszont az úgymond "kiscsapatok" elleniek, akik az életükért harcolnak, velük mindig nagyon meg kell szenvedni, sokkal jobban, mint egy Ferencváros ellen, akinek jó a csapata, jó a pályája.

8 gól ősszel, mennyit vársz magadtól tavasszal?

- Ha hozzátennék még egy nyolcast, nagyon elégedett lennék. Magammal is, de még inkább azzal, hogy így a csapatomnak is segítettem.

Melyik az a védő, aki ebben a leginkább megakadályozhat majd? Ki ellen volt eddig a legnehezebb játszani a pályán?

- Volt egy MTK elleni meccsünk, ahol volt egy hozzám hasonló alacsonyabb középpályás, talán 30-as vagy 38-as mezben, aki valósággal "kinyírt", állandóan a nyakamban lihegett, igazi pitbull volt

(Vass Ádám 38-as mezben játszik az MTK-ban, féltucatnyi alkalommal találkoztak már ketten a pályán, rá gondolhatott Bardhi – a szerk.). De "Enis Bardhi azért mindig talál megoldást", ezt írd majd oda!…(nevet) Hasonlóképpen kemény a helyzet mindig Juhász Roland ellen, magas, erős, rutinos, nem egyszerű a dolgod, ha ő az ellenfeled.

 

Felkerültél nemrég a Marca listájára, amelyen a legjobb, 18 és 23 év közötti fiatal góllövőket válogatták össze Európában. Meglepett ez az elismerés? Motivál az, hogy a külföldi sajtóban is figyelnek rád?

- A testvérem küldte el a cikket, én pedig csodálkoztam, olyannyira, hogy újra és újra csak frissítgettem a linket, hátha rosszul látok. Nagyon boldog voltam, de itt is úgy álltam hozzá a dologhoz, hogy a földön kell maradnom. Meg az is a fejemben volt, hogy miért "csak" a hatodik vagyok, miért nem az első? Mindig próbálok így gondolkodni, csak így juthatok majd előre.

DUDÁS GÁBOR

Javít az Újpest a Vidi elleni 1-5 után? Nyerj komoly pénzt a lilák Haladás elleni meccsével!

Címkék:

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés (Login) fülre. Ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz, mint ahogy a Facebook-, Google-vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

Friss hírek

 

 

Ezek pörögnek

 
 

 

Az összes friss hír

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ: Adatvédelmi nyilatkozat