Mint ismeretes – a lehetőségekhez mérten – közel telt ház előtt verte 2-0-ra a Dunaszerdahely a szlovák bajnoki címvédő Trencsént az új stadion megnyitóján.

Világi Oszkár, az FC DAC 1904 tulajdonosa a Digi Sport “Reggeli Start” c. műsorában beszélt a megnyitóról és a győzelemről.

Aki ott volt, az felejthetetlen élményt kapott a mérkőzéstől, lehetett látni az embereken az óriási örömet, a többezres tömeg együtt örült és ezt a focisták is érezték. Még éjjel is dolgozott többszáz ember a megnyitó előtt, de végül sikerült. Igazi futballünnep volt! Én is nagyon boldog voltam, hiszen van, amikor az ember elvégzi a munka 99 százalékát és az 1 százalék tudja elrontani azt, amit eddig csinált, de úgy érzem, minden rendben volt, volt egy szép napunk és mindenki együtt tudott örülni. Egy ilyen győzelem 8-9 vereséget is képes feledtetni.

 

 

Az új, 13 ezres aréna, “katedrális” kapcsán – amely majd 2018-ra készül el teljesen, mintegy 22 millió euróból – Világi elmondta, mely stadion volt a minta a építtetés előtt, és hogy miért nincs párja Szlovákiában.

Szerettem volna olyan állapotba hozni a stadiont, hogy tudjunk játszani, a november 19. volt a célkitűzés. Az elmúlt néhány hónap, amikor Szencen kellett játszanunk, egyfajta száműzetés volt a számunkra, minden, ami a DAC, az ott hiányzott, nem éreztük az erőt a szurkolóinkból, a csapatnak sem ment úgy a játék. A csapatunk azért is népszerű, mert mindig jellemezte a küzdelem, az akarat, vereség esetén is, ez sokszor hiányzott ott. Itt viszont állandó nyomást alatt tartottuk a Trencsént. Ilyen stadion, amilyet mi építettünk, nincs még Szlovákiában. Bármelyik nagycsapathoz elmegy az ember, ugyanezt látja, csak nagyobban. A főtribünön, amelyet most kezdünk el építeni, és július 17-én tervezünk majd átadni, lesznek skyboxok, 1200 fős business lounge, múzeum, kápolna, söröző és étterem is. Számomra a legkedvesebb, már meglátogatott stadion az a müncheni Allianz Aréna, ami egyfajta példakép is volt. Ott érezni, hogy aki építette, az tudta, mi a foci, és valami hasonlót akartunk építeni. A “katedrális” és “templom” szót sem véletlenül használom: amikor belépünk, szinte gótikus, 10-15 méteres oszlopok fogadják a szurkolókat, és szűkül a tér, az ember úgy érzi, mintha a pálya maga a templomnak a hajója lenne. Akik tervezték, mind DAC-drukkerek voltak, az egész csapatot képviseli majd a stadion, amely óriási erőt ad majd mindenkinek.

Az aréna költségvetése is téma volt, illetve a névváltozás (MOL Aréna) miértjére is fény derült.

– Jelenleg 10 millió eurónál tartunk, a MOL ebből 2 milliót vállalt, így tőkerészt szerzett a DAC Aréna cégben, nagyjából tehát 20 százalékban.

 

A DAC-nál a stadion építése mellett a jövő csapatáé is zajlik az akadémián.

– Jelenleg mintegy 200 gyerekkel és 30 edzővel dolgozunk, természetesen azért csináljuk, hogy minél több saját nevelésű játékosunk lehessen. Most is van már néhány futballista, aki a cserepadon foglal helyet, Mészáros András már pályára is lépett. Az az út, amin két, két és fél éve elindultunk, annak az első gyümölcsei be fognak érni a következő hónapokban. A cél az, hogy a környékről és Szlovákia azon részeiről, ahol sok magyar él, bevonzzuk az akadémiára.

Világi hozzátette: nem hiszi, hogy ez a szezon a dobogós helyezések eléréséről szól majd (jelenleg a 9. a DAC az élvonalban), de biztos benne, hogy tudnak még javítani, hiszen 10 meccset is otthon játszanak még, ahonnan “nehéz elvinni pontokat”.