Az 1987-88-as idény óta, azaz mondhatni kereken 30 év alatt a topligákban (az angol, a német, az olasz és a spanyol élvonalbeli bajnokságban) Szalai Ádám szerezte a legtöbb magyar gólt a Global Soccer statisztikája szerint.

A közel 250 találat közül 45-öt jegyzett a Hoffenheim jelenlegi támadója, Szalai Ádám, ebben a szezonban 5 góllal járult hozzá a Bundesligában csapata bronzérmes helyezéséhez.

A válogatott csatár a 2016/2017-es bajnokságban vette át a vezetést Huszti Szabolcstól, idén pedig tovább növelte előnyét (a mostani a hatodik szezon, amiben a jelenleg a Hoffenheimet erősítő támadó a legeredményesebb topligás magyar).

Újonc is van az örökranglistán

A most befejeződött szezon egyébként a rosszabbak közé tartozik/tartozott (2006 óta csak egyszer szereztek kevesebb gólt a légiósaink) a topligás magyarok szempontjából, de ami örömtelibb, az az, hogy nem szakadt meg az 1996 óta tartó sorozat, azaz minden idényben volt legalább egy magyar gólszerző a legerősebb európai bajnokságokban. Szalai mellett ebben az évben Nagy Ádám iratkozott fel a listára, első Serie A-s góljával.

Az egészen biztos, hogy évekig nem is lesz változás a lista élén, hiszen a még aktív játékosok közül Huszti, Hajnal és Gera már szinte biztosan nem szerepel majd valamelyik topligában.

Az európai topligák legeredményesebb magyar góllövői:

45 gól – Szalai Ádám (Mainz, Schalke, Hoffenheim)

39 gól – Huszti Szabolcs (Hannover, Eintracht Frankfurt)

26 gól – Détári Lajos (Frankfurt, Bologna, Genoa, Ancona)

20 gól – Lisztes Krisztián (Stuttgart, Bremen)

17 gól – Hajnal Tamás (Karlsruhe, Dortmund, Stuttgart)

17 gól – Dárdai Pál (Hertha), Gera Zoltán (WBA, Fulham), Szabics Imre (Stuttgart, Köln, Mainz)

15 gól – Miriuta Vasile (Cottbus)

9 gól – Vadócz Krisztián (Osasuna)

6 gól – Stieber Zoltán (Fürth, Hamburg)

5 gól – Dajka László (Las Palmas)

4 gól – Vincze István (Lecce)

3 gól – Limperger Zsolt (Burgos), Sebők Vilmos (Cottbus), Mátyus János (Cottbus), Bódog Tamás (Mainz), Rudolf Gergely (Genoa, Bari)

2 gól – Priskin Tamás (Watford), Koman Vladimir (Bari), Buzsáky Ákos (QPR)

1 gól – Schróth Lajos (Cádiz), Hrutka János (Kaiserslautern), Kleinheisler László (Darmstadt), Sallai Roland (Palermo), Nagy Ádám (Bologna)