Miért éppen a DAC?

– Amikor először beszéltem a tulajdonossal és a sportigazgatóval, nagyon jó benyomást tettek rám. Látszott rajtuk, hogy szeretnének fejlődni, előrébb lépni a klubbal, évről, évre és ez nekem nagyon megnyerő volt. Az is fontos volt számomra, hogy így nem kell majd Magyarországon dolgoznom és nem azért, mert nem szerettem ott lenni, sőt, remek volt Magyarországon élni, szerettem az ottani életemet és munkámat az összesen ott eltöltött 5 évben. De nem akartam a következő idényben a Honvéd ellen játszani…így viszont közel lehetek Magyarországhoz – sőt, az itteni emberek 80 százaléka is magyar –, mégis egy másik bajnokságban szerepelhetek a csapatommal. Tetszett az itteni drukkerek szenvedélye is a csapat, a játék iránt, hiheteten az itteni, nem egyszer teltházas mérkőzések atmoszférája. A klub által kínált feltételek is passzoltak a saját elképzeléseimhez.

Akkor nem is merült fel annak a lehetősége, hogy másik magyar klubnál, például a DVSC-nél folytassa? Voltak ilyen hírek is Magyarországon.

– Az mind kamu, kacsa volt. Soha nem beszéltem senkivel Debrecenből, nem volt téma az odaszerződésem. Másik magyar csapattal sem tárgyaltam.

Az NB I-ben bajnoki címet nyert, lehet esélye erre a DAC-nál is? Mik a tervek Dunaszerdahelyen?

– Az itteni bajnokságban, 22 forduló után kétfelé válik majd a mezőny, egy hatcsapatos felső-, és egy hatcsapatos alsóházra. A cél az elsőként, hogy bekerüljünk az első hat közé, ott majd meglátjuk, meddig juthatunk. Természetesen szeretnénk eljutni az európai kvalifikációig, de hogy ez összejöhet-e, azt még túl korai kijelenteni. Persze bízunk benne, de még fel kell mérni a lehetőségeket, a játékoskeretet, a megfelelő állományt kell felépíteni ehhez.

Voltak vélemények, melyek szerint a szlovák bajnokság pici visszalépést is jelenthet egy magyar bajnokcsapat után. Ön hogy látja a szlovák liga erejét az NB I-hez képest?

– Szerintem a két liga nagyjából egy szinten áll, elég hasonlóak a csapatok. Ezt mutatja az UEFA rangsora is, ahol két pozíció választja el a két bajnokságot. Az itteni futball inkább fizikális, mint az NB I-ben, a játékosok technikai adottságát tekintve pedig nagyjából döntetlenre állnak a ligák.

Ha Honvéd-játékosok ellen nem is akar játszani a csapatával, de van-e esetleg olyan terve, hogy akár volt csapatától, vagy más magyar élvonalbeli klubokból erősít a nyáron?

– Egyelőre csak 5-6 mérkőzését láttam a Dunaszerdahelynek, abból nehéz ítéletet mondani, így korai lenne arról beszélni, kik alkothatják majd a következő idény keretét. Ha mindenkit láttam személyesen, utána lehet megmondani, milyen játékosokra van szükségünk, kiket igazolhatunk. Pár hét múlva talán okosabbak leszünk.

Vannak az NB I-ben igencsak érdekes játékosok, jól ismerem a bajnokságot, így azt is tudom, hogy több olyan játékosnak, akinek a neve esetleg a “fejemben lehet” élő szerződése van a klubjával. Egyelőre nem beszéltem senkivel az NB I-ből, előbb fel akarom mérni az itteni keretet teljesen.

 

Mennyire csalódott még amiatt, hogy nem maradhatott a Honvédnál? Nemrég egy olasz lapnak beszélt arról, hogy nem a pénz miatt távozott Kispestről, hanem azért, mert nem kapott megfelelő feltételeket, garanciákat George F. Hemingway tulajdonostól.

– Nézze, most, hogy már a DAC edzője lettem, a Honvédnak pedig egy holland szakvezetője lett, nem szeretnének túl sokat foglalkozni a múlttal. Annyit elmondhatok még, hogy nem a pénz döntött, hanem az, hogy aggódtam amiatt, hogy a tulajdonos által kínált feltételek mire lesznek elegendőek a csapat céljai szempontjából. Azt szerettem volna, ha a következő idényben is átélhessük azt, hogy hónapokon át versenyben vagyunk a bajnoki címért, hogy a szurkolóinkat megint boldoggá tegyük. Én úgy láttam, hogy a tulajdonos által felkínált feltételek mellett erre nagyon kevés esély lehet. Nem az én fizetésemmel volt baj, hanem a büdzsével, ezt nem találtam megfelelőnek. Tisztelem Hemingway urat, de úgy döntöttem, ilyen körülmények között nem maradok. Remélem tévedek, de szerintem ezzel a költségvetéssel, amivel az előző idényben is dolgoztunk, nagyon nehéz dolga lesz a Honvédnak.

Amit nem kapott meg a Honvédnál, azt megkapja Dunaszerdahelyen?

– Amit az ottani és az itteni tárgyalások között különbségnek érzek, az az, hogy itt a klub próbál előrelépni idényről idényre. Elég csak a stadionra, a létesítményekre és azok fejlesztésére nézni. A csapatra fordított költségvetés is évről évre magasabb.

Itt nem lehetetlen annak a lehetősége, hogy javítsunk a most véget ért idény helyezésén, az viszont biztos, hogy sokkal könnyebb lesz a hetedik helyről előrelépni, mint a Honvéddal megint az első pozíció környékén végezni.

Davide Lanzafame is az olasz sajtóban adott hangot annak a csalódottságának, amelyet az Ön távozása miatt érzett…

– Davidének hatalmas szerepe volt a bajnoki címben, sokszor ő jelentette a különbséget a pályán. Mindenki láthatta Magyarországon, milyen technikai szinten van. Biztos lesznek ajánlatai, bár úgy érzem, maradni szerezte még a Honvédnál, ahol tényleg otthon érzi magát, ahogy én is éreztem. Egy igazi profi, aki persze nem mondhat nemet egy-egy kiemelkedő ajánlatra, de szerintem ő és a klub is a közös folytatás mellett van inkább, ráadásul két év még hátra van a szerződéséből. Persze a futballban közismert, hogy boldogtalan játékosokat nem könnyű és jó ötlet megtartani. Abban, hogy tavaly nyáron visszatért a Honvédhoz, a tulajdonosnak, a klubnak és nekem is volt szerepem, de nyilván nem jött volna létre az üzlet, ha én nem keresem meg, remek kapcsolatunk van.

Mikor tudta meg, hogy egy holland edző váltja majd a kispadon a Honvédnál?

– Őszintén szólva, azután, hogy februárban megmondtam Hemingway úrnak, hogy aligha maradok, április elején, a Ferencváros elleni győzelem után közölte velem, hogy ha tényleg nem maradok, akkor holland vagy német utódom lesz. Úgyhogy nem lepődtem meg van der Meer kinevezésén.


 

Látta a válogatott Andorra elleni meccsét? Ön is megdöbbent annyira, mint mi?

– Nagyon szurkolok a magyar focinak, szeretem az ottani embereket, tudom, mennyire értékelik a válogatottak eredményes szereplését – bármilyen sportágról is legyen szó. A labdarúgó-válogatott utóbbi eredményei az utolsó két meccset leszámítva – és a Feröer elleni döntetlent kivéve – szerintem elfogadhatóak voltak. Az utolsó két találkozó viszont nem sikerült túl jól, még úgy sem, hogy szerintem az UEFA nem hozott jó döntést, amikor ezeket a selejtezőket nem mondjuk augusztus közepére, hanem mostanra rakta, egy fárasztó idényt követően. Az oroszoktól persze ki lehet kapni, vannak fiatalok és olyan játékosok, akik még soha nem játszottak a válogatottban, de az Andorra elleni mérkőzésre nem nagyon van magyarázat, nehéz megérteni a történteket. A szurkolók csalódottsága persze érthető, és biztos vagyok benne, hogy a játékosok és a edzői stáb is ugyanígy érez. Az biztos, hogy egyfajta újrakezdésre lesz majd szükség, új játékosokkal, új mentalitássalés szerintem a magyar válogatott képes lesz visszatérni arra a szintre, amit az Eb-re jutáskor képviselt. Nyilván nem fordulhat elő, hogy kikapjon a csapat Andorrától, de most megtörtént, most itt van az újrakezdés ideje.

Válogatott: Storck lemondta az interjút, Csányi berendelte az MLSZ-hez

 

Hibázott a kapitány, nem volt az túl kockázatos, hogy ennyire kísérleti keretet állított össze egy vb-selejtezőre?

– Tény, hogy nagyon sok fiatal és válogatott szinten tapasztalatlan játékos volt ott a csapatban, ami kétségtelenül kockázatot jelentett. Szerintem Bernd Storck számolt ezzel is, talán nem is volt más választása a körülmények miatt, emiatt is kockáztatott a megszokottnál nagyobbat. Szerintem balszerencséje is volt, de nem hiszem továbbra sem, hogy rossz munkát végezne.

Nagyon sokan Bernd Storck szövetségi kapitány “fejét” követelik a 0-1 után.

– Nyilván sokkoló volt mindenkinek az Andorra elleni eredmény, következményeket vár, de annak, aki döntéseket hoz, a fejével kell gondolkodnia, nem a szívével.

Szerintem ebben az esetben is mérlegre tesznek majd mindent, amellett, hogy Bernd Storck eddigi munkáját szerintem ez a vereség sem teszi semmissé, bár tény, hogy picit az “árokba is lökte” azt.

Most, hogy nincs esély már a vb-re jutásra, folytatni kell a válogatott építését a már tét nélküli mérkőzéseken, hogy a fiatalok az Eb-re selejtezőkre már tényleg készen álljanak.

DUDÁS GÁBOR