Mint ismeretes, idén nyáron a DAC mindenkit beelőzött az átigazolási piacon, és NB I-es klubok elől szerezte meg a Vasas válogatottját, Vida Mátét.

Az elején féltem tőle, mert a Vasas volt az első profi klubom, aztán úgy két hét alatt tökéletesen beilleszkedtem. Itt először a pályán kellett bizonyítanom, hogy befogadjanak. A második-harmadik mérkőzés óta kezdő vagyok, jól megy a játék, és ezáltal részét képezem a csapat magjának – kezdte a DAC középpályása a Reggeli Startban.

Természetesen nem mehetett el szó nélkül a honfitársai és a MOL Arénában uralkodó elképesztő hangulat mellett sem

Olyan, mintha minden héten válogatott mérkőzést játszanék. Most hétvégén egy kiesőjelölt csapat (a Zlate Moravce – a szerk.) ellen játszottunk, és kint voltak több, mint hétezren. Mindenkinek azt javaslom, hogy látogasson el ide egyszer, mert a hangulat valami elképesztő. Kalmár Zsolt és Vida Kristopher rengeteget segítettek mindenben. Többször volt, hogy mi hárman voltunk a középpályán és eldöntöttük a mérkőzést. Én úgy veszem észre, hogy nagyon szeretnek minket – mondta Vida.

A DAC erősségével abszolút elégedett, és bár nem adná csapatának kapásból a magyar bajnoki címet, úgy érzi, helytállnának az NB I-ben is.

Van különbség, bár az edzéseken volt több olyan gyakorlat, amit már a Vasasnál is csináltunk. Hyballa mesternél azt ki kell emelni, hogy kétszer ugyanazt a feladatot nem szabta rám, és itt vagyok három hónapja. Óriási a repertoár. Presszingelünk a mérkőzésen, de sok meccset nyertünk a 80. perc után. Ez a tökéletes kondíciónknak köszönhető. Tetszetős játékot játszunk, ami kívülről is élvezhető. Én már idősnek számítok ebben a kezdőcsapatban. Rengeteg tehetséges játékosunk van. 8-10 futballista megy el a válogatott szünetben. Utánpótlás-játékosokkal van feltöltve a keret, hogy lehessen edzeni egyáltalán. Nagyon intenzív, nagyon gyors, nagyon dinamikus csapatunk van.

Nem mondanám, hogy az NB I-ben elsők vagy másodikok lennénk, mert a Vidi és a Fradi játékerejét tekintve ilyet nem lehet kijelenteni, de az biztos, hogy a bajnokság élmezőnyébe tartoznánk.

A két pontvadászatot, illetve közeget is összehasonlította néhány szóban.

Dunaszerdahelyen vagyok folyamatosan, napi kétszer van edzésünk. Ott mindenki magyar, az öltözőn kívül egy idegen hangot nem hallok. A szlovák bajnokság komolyabb fizikumot igényel. A magyar bajnokság technikásabb, de tempóban, harciasságban a szlovák előrébb tart.

Marco Rossi ugyan csak két hétig volt Vida Máté trénere, mégis mély benyomást tett a középpályásra.

Örülök, hogy dolgozhattam Rossi mesterrel. Azt gondoltam, hogy nála jobb edzővel soha nem fogok dolgozni, nagyon meggyőző volt. Nem mondom, hogy jobb, vagy rosszabb a jelenlegi edzőnk, de ami fegyelmezettséget kialakított Rossi a csapaton belül, az példaértékű volt. A válogatott összetartásán találkoztam vele, amikor az U21-ben voltam bent egy hónapja.  Azt mondta, hogy figyelemmel kíséri a fejlődésem, és ha megfelelően teljesítek, be fog hívni a válogatottba.

Vida az interjú végén visszakanyarodott klubjához és megfogalmazta nem is annyira kimondatlan céljukat: szeretne bajnok lenni a DAC.

Szerintem összejöhet a bajnoki cím. Ez így nincs kimondva célként, de mindenki az első helyért hajt, mert olyan játékosaink vannak, akik képesek arra, hogy megnyerjék a bajnokságot, olyanok, akik a Premier League-ből jönnek kölcsönbe, hogy játsszanak. Nagyon szeretnénk megnyerni a bajnokságot, mert kiegyensúlyozottak vagyunk. Ugyan sok gólt kapunk, de még többet rúgunk – tette hozzá.