Óriási botrány kezd kialakulni azok után, hogy Kárpátalja megnyerte a FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek világbajnokságát. Az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov ugyanis szeparatista cselekedetek miatt eljárást kezdeményezett.

– Felszólítom az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon egy ilyen nyílt sportolói szeparatizmusra.

Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a “kárpátiak” megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz

– írta ki Facebookjára Ihor Zhdanov miniszter.  

A tornát szervező CONIFÁ-t (az Állam Nélküli Népek Labdarúgó Szövetségét) már értesítette is a vizsgálatról az Ukrán Labdarúgó Szövetség.  

Utóbbi egyébként kilátásba helyezte, hogy eltiltja mindennemű amatőr vagy profi sporttevékenységtől a Kárpátalja játékosait Ukrajna területén belül.

Ez azért is furcsa, mert a csapat egyetlen labdarúgója sem játszott, vagy játszik Ukrajnában. Mindannyian Magyarországon vagy Romániában futballoznak. A csapatkapitány a kilencszeres magyar válogatott Sándor György. 

A CONIFA kiállt a kárpátaljai játékosok mellett.  

– Az ukrán szövetség javaslatát a játékosok eltiltását illetően drákóinak tartjuk. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel kíséri a fejleményeket. Arra ösztönözzük Zhdanov minisztert és az ukrán szövetséget, hogy vizsgálják felül álláspontjukat – nyilatkozta Sascha Düerkop főtitkár.