Mint arról beszámoltunk, vasárnap előzés történt a Merkantil Bank NB II élén, a Békéscsaba az eddig veretlen Csákvár idegenbeli legyőzésével jelenleg maga mögé utasítja a teljes mezőnyt. A lila-fehérek szűk két hónappal azután léptek az első helyre, hogy Kozma János igazgatósági elnök egy szurkolói ankéton kijelentette, a tavalyi bronzérem ellenére ebben az idényben nem a feljutás, hanem sokkal inkább a bentmaradás a cél.

A rendkívül szűk költségvetés és játékoskeret ellenére, a hazai profi bajnokságok egyik legfiatalabb edzője, Boér Gábor alaposan “túlteljesít”. Boérral a kispadon a Békéscsaba nyolc meccséből csak egyet elveszítve áll az élen. Boér a hétvégén pedig nem csak az NB II-es tabella első helyére lépett fel, de a két legfelsőbb osztályban edzősködő trénerek éves ranglistáján is dobogós lett.

A lista a 2018-as naptári évben szerzett pontok alapján rangsorolja az edzőket, szigorúan az NB I és NB II idei eredményeit figyelembe véve. E szerint Boér és a Soroksárt vezető Lipcsei Péter 45-45 pontot szereztek a naptári évben, többet, mint bárki más másodosztályban. Nem sokkal marad el tőlük a Budaörs szakmai munkáját irányító Bognár György, a gyirmóti Szepessy László, valamint a csákvári Szijjártó István sem.

Az NB I-ben az aktív edzők közül Marko Nikolics a listavezető ebben az összevetésben a még munkában álló edzők közül, azonban egy hajszállal megelőzi őt az időközben már leváltott Thomas Doll (FTC). A német és a szerb trénert a jelenlegi NB I-es edzők közül Feczkó Tamás (MTK) követi ebben a különversengésben, ő az egyetlen, aki mindkét osztályban szépen termelte a pontokat az évben. Rajtuk kívül a kispesti Supka Attila és az újpesti Nebojsa Vignjevic fért még be a TOP 10-be.

Az összesített listán a lehetségesből megszerzett pontok százaléka alapján rangsoroltunk, hiszen pusztán a pontszámok alapján a 4-5 meccsel többet játszott NB II-es trénerek túl nagy “előnyt” kapnának.

A 2018-as év legponterősebb hazai edzői és százalékos mutatóik

(az összeállításban azok kaptak helyet, akik tavasszal és ősszel is ültek csapatuk kispadján):

1. Thomas Doll (FTC)* 38 pont (19 mérkőzés) – 66,6%

2. Marko Nikolics (Vidi) 39 (20) – 65%

3. Boér Gábor (Békéscsaba), Lipcsei Péter (Soroksár) 45-45 (25) – 60%

5. Bognár György (Budaörs) 44 (25) – 58,66%

6. Feczkó Tamás (MTK) és Szepessy László (Gyirmót) 43 (25) – 57,33%

8. Szijjártó István (Csákvár) 40 (25) – 53,33%

9. Supka Attila (Honvéd) 35 (22) – 53,03%

10. Nebojsa Vignjevic (Újpest) 33 (21) – 52,38%

*már nem ül a kispadon