Igor Matovic szlovák kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján kritizálta a szerdai DAC-Slovan mérkőzést, ahol nem tartották be a járványügyi szakemberek által hozott szabályokat – írja az ujszo.com.

– Pontosan így ronthatjuk el. Ez nem történhet meg újra – mondta Matovic egy fotóval a kezében, amely a szerdai dunaszerdahelyi mérkőzésen készült. A szurkolók a lelátókon nem ültek sakktáblaszerűen. Ez utóbbi ülésrendet a jövőben egy új váltja fel, amely szerint minden második sort szabadon kell majd hagyni. A kormányfő szerint ha ez sem fog működni, a szerdai sportrendezvényhez hasonlóakat újra betilthatják a nagyfokú fertőzésveszély miatt.

A szlovák kormányfő szavaira pénteken hosszú közleményben reagált a dunaszerdahelyi klub, amely kiemelte, hogy hosszú idő után a nézők ismét kiváló futballt láthattak, remek hangulattal fűszerezve, minden résztvevő boldogan távozott, amiért végre ismét közösen élvezhettünk ki egy mérkőzést.

– Semmi esetre sem szeretnénk, ha bárki is megfertőződne a mérkőzéseken. Viszont azt is tudatosítani kell, hogy ezt csak nagyon nehezen lehet elkerülni. Amíg a vírus köztünk lesz, ezt nem tudjuk megakadályozni. A határok megnyitásával a vírus visszatérésének kockázata ismét megnőtt. Figyelemmel kísérjük a világban zajló történéseket és azt látjuk, hogy néhány országban a futballmérkőzéseknek is köszönhetően ismét felbukkant a vírus. A negatív eseteken kívül azonban pozitívak is léteznek. Ilyen például Magyarország, ahol megszorítások nélkül zajlanak a találkozók, telt ház és ötszámjegynyi szurkoló előtt, miközben semmilyen probléma sem származott ebből – olvasható a DAC klubhonlapján.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a klub az összecsapás előtt számos intézkedést vezetett be, amelyek közül több is meghaladta az erre vonatkozó ajánlásokat és a Ligás Klubok Uniója Kézikönyvében leírtakat. A végén pedig megjegyezték, hogy amennyiben úgy tekintünk egy futballmérkőzésre, mint egy olyan helyre, ahol magasabb a fertőzés terjedésének a kockázata, arra is rá kell mutatnunk, hogy legalább ennyire veszélyesek a strandok, színházak, bárok vagy a vendéglátóipari egységek.

– Az életnek azonban mennie kell tovább, amelyben a futball ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint az említett intézmények – zárul a DAC közleménye.