TABELLA: Az NB II állása itt!

Komoly megdöbbenést keltett az szeptember elején, hogy az akkor a Merkantil Bank NB II 3. helyén álló ZTE menesztette Nagy Tamás vezetőedzőt, majd nem sokkal később a Dunaújvárosból érkezett Dobos Barnát nevezte ki a helyére. Az edzőváltás után sok szurkolók haragja a klubvezetésre zúdult, nem értették, miért kellett a jól rajtoló szakembert kirúgni.

“A játékosok menekültek innen”

Sallói István sportigazgató a témáról és a nyári érkezését követő nehézségekről hosszabban is beszélt a Zalaegerszegi Televízió “Egerszegi Esték” című műsorában.

A Zalaegerszeg a 7. évét kezdte meg az NB II-ben – ez szerintem nem helyes. Én is azért szerződtem ide, mert úgy vélem, hogy a ZTE egy NB I-es klub. Tudom, hogy a szurkoló gyorsan felejt, de néhány hónapja azon izgult mindenki, hogy NB III-as lesz-e a csapat. Amikor én leültem, a tulajdonos már megegyezett Nagy Tamással. Ekkor öt darab felnőtt játékos ült az öltözőben, a többiek fiatalok voltak. 12 játékost kellett villámgyorsan igazolnunk. Ez borzasztó nehéz volt, mert ugyan tudom, hogy itt mindenkinek Zalaegerszeg a világ közepe, de sajnos a magyar futballban ez nem így van.

A klub felélte az előző idényben a bizalmi tőkéjét, itt egy totális nihil volt, még csak le se tudtam ülni a játékosokkal, például Vernesékkel, menekültek innen, azt mondták, ha ötször annyit fizetnek nekik, akkor sem maradnak itt. Voltak olyan hírek, hogy a szurkolók megállítják a buszt, lepofozzák a játékosokat. Én leültem azóta az Armada képviselőivel, mondtam, hogy ez nagyon jópofa dolog, csak én meg nem tudok igazolni.

Ezt a közeget kellett megváltoztatni két hét alatt, hogy hajlandóak legyenek ide jönni a játékosok. Mostanra oda jutottunk, hogy nem csak Magyarországról, de Horvátországból is mindenki ide akar jönni. És már nem arról beszélünk, hogy kiesünk-e vagy nem, hanem csalódottak vagyunk, hogy nem vezetjük hat ponttal a tabellát. Egy olyan játékoskeret alakult ki itt, ami csoda-kategória. Ezeket azért mondom el, mert a zalaegerszegi szurkolók – akiktől nem csak gyalázkodást, de támogatást is kapok – nekem is mondták, hogy nekik nem tiszta, hogy ezt ki csinálta. Ezt a tulajdonos csinálta, meg én. Nagy Tamásnak ehhez pont semmi köze nem volt – mondta Sallói, aki az edzőváltás okaira és körülményeire is kitért nyilatkozatába.

Nagy Tamás volt az edző és megnéztük a válogatott szünet előtt a tulajdonossal, hogy hol tartunk. Feltettünk kérdéseket: “Fejlődött-e a csapat játékban? Tudtunk-e dominálni, hazai pályán nyomást gyakorolni az ellenfelekre? Megfelelő fizikai, taktikai állapotban volt-e a csapat?” Ha ezekre mind “nem” a válasz, akkor feltettük a következő kérdést, hogy a “játékosok alkalmatlanok-e a feladathoz vagy az edző nem megfelelően nyúl-e a csapathoz? Lehet-e így feljutni?” Ezeket a kérdéseket feltettük magunknak és eldöntöttük. Pedig még a feleségem is mondta, hogy “Salec, te hülye vagy. Hagyni kell az edzőt elbukni, 2-3-szor kikap és nyugodtan el tudod küldeni”. Így meg ránk zúdul az özönvíz. “Rendben van” – mondtam – “csak én meg fel akarok jutni”. Nem akartunk 6-8 pont előnyt adni az ellenfeleknek, nem láttuk azt a fejlődést a csapatban, ami a feljutáshoz kell.

Nagy Tamás korábban a csakfoci.hu-nak beszélt elsőként leváltásáról – a részletek itt!

“Semmi köze ennek ahhoz, hogy mi jóban vagyunk”

Felmerült az is témaként, miért megfelelőbb ZTE-edző Dobos Barna, mint Nagy Tamás?

Neki szerintem sokkal jobb eredményei vannak, mint Nagy Tamásnak. Megnyerte az NB II-es bajnokságot, feljuttatta a csapatot. Nagy Tamás gyakorlatilag a megye I-ből jött, Dobos Barna pedig az NB III-ból – itt is van különbség. Nagy Tamás nem egy új arc volt, Dobos Barna az. Én dolgoztam vele Dunaújvárosban fél évig, jártunk együtt arra a pro-licences képzésre, ahová például Dárdai Pali is. De semmi köze ennek ahhoz, hogy mi jóban vagyunk, sőt, Nagy Tamást nagyjából 20 éve a barátomnak mondhatom, a lányával együtt is dolgozom a Digi Sportnál, eközben Dobos Barnát 2-3 éve ismerem. Ez a profizmusról szól, ez az én karrieremről is szól, arról, hogy a ZTE feljut-e vagy sem.

 

“Most nyelni kell egyet mindenkinek”

Sallói a szurkolók szerepére is felhívta a figyelmet a feljutásért folyó harcban.

Értem a szurkolók csalódottságát, de gyakorlatilag egy dolog változott, a vezetőedző személye. A stáb ugyanaz, a játékosok ugyanazok és úgy látom, óriási az esélyünk a feljutásra.

Ha a hétvégén (a ZTE 2-2-es döntetlent játszott otthon a Balmazújvárossal – a szerk.) a szurkolók csak 1 százalékkal többet tettek volna azért, hogy szurkoljanak azért, hogy megnyerjük ezt a meccset, ahelyett, hogy bebizonyítsák, milyen hülye a Sallói vagy a tulajdonos….

Én ott voltam a Dárdai-stábban: az az Eb-kijutás azért jött össze, mert mindenki összefogott, a szurkolók, a média, mindenki. Én nem vagyok zalaegerszegi, nem fogok itt élni örökre, ez a ti klubotok. De ezt a sanszot bánni fogja mindenki, ha nem jön össze. Most nyelni kell egyet mindenkinek, és nézzük meg, mi lesz ebből. Biztos vagyok benne, hogy a Zalaegerszeg egy komoly tényező lesz a bajnokságban, ott lesz a feljutási harcban. Nagyon sokat tudnak adni és elvenni is a szurkolók.

“Az edzőknek is sokkal több munkát kellene beletenni”

A sportigazgatónak a másodosztályt illetően is volt keményebb véleménye.

Nem mindenki lát a háttérbe, higgyék el, a munkamorál, amit az NB II-es játékosoknál lehet látni, az edzőknél is megvan. Ha valakinek nincs munkája, minden követ megmozgat, hogy legyen, ha már belül van, akkor viszont mindent megmozgat, hogy ki legyen rúgva…az edzőknek is sokkal több munkát kellene beletenni, Tamással is sok vitánk volt, “ez nem jó, az nem jó, nem alkalmas, nem képzett”. Mit tudok csinálni, ez az NB II, NB II-es játékosokat tudunk igazolni. Velük dolgozni kell, másként nem megy.