Mozgalmas éven van túl a Vasas, hiszen az idei szezonban rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük: az Illovszky Stadion felújítása miatt Újpesten játsszák a hazai meccseket, a Magyar Kupa döntőt elveszítették a Ferencvárossal szemben, idő előtt búcsúztak az európai kupaporondtól és ősszel sérüléshullám sújtotta az angyalföldieket.

Fiatal csapatunk van, amely a jelenlegi nehézségek ellenére is, nagy lehetőségekkel rendelkezik. Ezek azok a pozitív dolgok, amiket magunkkal kell hoznunk 2018-ra. Így azt mondom, hogy ezeket is figyelembe véve, összességében jó éve volt ez a Vasas labdarúgócsapata számára – kezdte Michael Oenning a vasasfc.hu-nak. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csapatunknak tovább kell fejlődnie, illetve kiegyensúlyozottabbnak kell lennie a pályán.

Mint ismeretes, a Vasas a Fradi elleni Magyar Kupa-döntőben büntetőkkel alulmaradt. A német szakember szerint ez a találkozó emelkedett ki érzelmileg leginkább a tavaszi idényben.

Szakmai szinten a kupadöntőt mondanám, ahol nagyon jól játszottunk, szerintem százhúsz percen keresztül jobbak voltunk, mint ellenfelünk. A tizenegyeseknél pedig az a helyzet, hogy a szerencsésebb a győztes. Ezt sajnos nem nyertük meg. Ettől függetlenül büszkék lehetünk arra a teljesítményre, amit nyújtottunk – tette hozzá.

A Vasast idén a sérülések sem kerülték el, és volt olyan játékosuk is, aki az eredeti posztja helyett egy másikon volt kénytelen játszani.

– Az ősz vége felé nem tudtuk helyettesíteni a sok sérültünket. Egy idő után nem tudod továbbcserélgetni a játékosokat, csak úgy, ha csatárt teszel be védőnek, ahogy ez egyszer előfordult Remili esetében Pakson. Szerencsére azért erre nem volt túl sokszor példa.

Más csapatoknál ez könnyebben kezelhető, viszont ott más problémák merülnek fel: egy harmincfős keret például túl nagy, ahol pedig a ritkán játéklehetőséghez jutók kezelése okoz feszültségeket.

Az angyalföldi gárda hétfőn kezdi meg a felkészülést, és még aznap ötnapos mátraházi edzőtáborozásra indul a csapat. Oenning elárulta, mit fognak kiemelten gyakorolni ez idő alatt.

 Mátraházán elsősorban az egyéni elemeken lesz a hangsúly, mivel mindegyik játékos más-más szinten van fizikailag, részben azért, mert sérülésből épült fel, részben pedig azért, mert gyakorlatilag minden mérkőzésen játszott.

A cél pedig az, hogy mindegyikük elérje azt a szintet, amivel a legjobbját tudja nyújtani, ehhez pedig a feladatok eltérő adagolására van szükség. Ez egyben lehetőséget is kínál, hogy játékosaink visszaszerezzék azokat a teljesítménymutatókat, amik eddig hiányoztak, és vissza tudjuk vezetni őket a teljes terhelés irányába.

Ez nagyon differenciált munkát igényel, így nem is lehet általános súlyponti témát mondani. Ez persze csak a kezdet, ez a felkészülés elejének lesz a szerves része.

A Vasas a felkészülés során több csapattal is megmérkőzik, aminek a célját is elárulta az 52 éves szakember.

 – A cél az volt, hogy sok mérkőzésünk legyen, mivel sok játékosunknak hiányoznak a játékpercek. Ebből a szempontból másodlagos, hogy élvonalbeli vagy harmadosztályban játszó az ellenfél. Lesz mindkettőből, de elsősorban a játéklehetőség a cél. Az is kérdéses ugye, hogy milyen időjárási viszonyok lesznek a következő másfél hónap során, így emiatt is sok edzőmeccset terveztünk, remélem, mindegyiket le is tudjuk majd játszani.

A bajnokságra kitűzött célokról is beszélt Oenning.

– Nem lehet más, mint pontokat szerezni. Szeretnénk a maradék tizennégy mérkőzésen olyan hátszelet kapni, amivel majd az új stadionban is jól tudunk majd nekiindulni a következő bajnokságnak.