Szanyó Károly, a Vasas vezetőedzője, valamint Domonyai László, az angyalföldiek klubigazgatója volt a Digi Sport “Reggeli Start” című műsorának vendége. A Vasas jövője és klubmodellje kapcsán is hosszabban nyilatkoztak.

Felmerült például a tulajdonos követelményként támasztotta-e, hogy az első évben vissza kell jutni a csapatnak az NB I-be?

– Olyannyira nem, hogy távlati célként egy új klubmodell kialakítása volt az elképzelés, amely az utánpótlás-nevelésre alapul és a Kubala Akadémia tehetséges játékosaira építünk – kezdte Domonyai László.  – Ezen az úton indultunk el, előbb-utóbb persze az NB I-be kerülés a cél és ott a legfiatalabb magyar csapatként szerepelni. Nyáron a keret 90 százaléka elment, teljesen új csapatot kellett építenünk, 18 új játékost igazoltunk.  5-6 játékos beépítése sem könnyű, nem beszélve ekkora létszámról. Természetesen a Vasasnak mindig a hagyományaihoz és a múltjához méltó módon kell szerepelnie, amiben benne van a feljutás is, így erről nem tettünk le idén – idézi a klubigazgatót a vasasfc.hu.

Domonyai szerint Szanyó Károly filozófiája egyezik a klub filozófiájával.

– Mi is azt az értékteremtő európai klubmodellt próbáljuk követni, amely például az Ajaxnál vagy a Dortmundnál kiválóan működik. A fiatalokra szeretnénk támaszkodni, amiből hosszú távon nemcsak a Vasas, de a teljes magyar futball profitálhat. (…) Amióta Szanyó Karcsi a vezetőedző, folyamatosan nőtt a nézőszámunk. Az utolsó meccsünkön például végig biztatták a csapatot. A szurkolók értékelik azt a munkát, ami nálunk folyik. Mindenki számára szimpatikus, hogy a saját fiataljaink közül Kovács Milán, Szilágyi Zoltán, Rétyi Róbert vagy éppen Nagy Zoard játszik a csapatban. Azt szeretném, hogy Karcsi akár 10 évig dolgozzon a Vasasnál. Az a közös célunk, hogy három éven belül a Vasas az NB I legfiatalabb magyar csapataként a dobogóért harcoljon. Szeretnénk az európai kupában is szerepelni a fiataljainkkal, biztos vagyok benne, hogy Karcsi vezetésével ezt meg is fogjuk tenni.

Szanyó Károly elmondta mi volt a legfontosabb teendője és mit vár a jövőben a csapattól.

– Gyorsan fel kellett mérnem, hogy a csapat alkalmas-e az általam preferált, gyors támadófocira. Szerencsére beigazolódott, hogy igen. Már az első napokban felhoztam az akadémiáról tehetséges játékosokat, akik közül ketten debütáltak is a csapatban. Két hét alatt sikerült jó csapategységet kovácsolni, nekem az a feladatom, hogy ezt fenntartsam és tovább építsem a csapatot. Felvállaltuk a témadófocit, ami rizikóval jár, hiszen az ellenfél térfelén már letámadunk, de egyelőre jól működik. Azon dolgozunk, hogy a védekezésünk is minél jobban összecsiszolódjon. Az erősítés mindig jól jön, de csak minőségi és fiatal játékosokban gondolkodunk. Nagy horderejű változást nem tervezünk. Egyben van a keret, már látjuk a fényt az alagút végén, van miért dolgoznunk.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg!