Michael Oenning a harmadik évét kezdte meg Vasas-vezetőedzőként és a német szakember hazája egyik lapjának, a 11freunde.de-nek beszélt itteni tapasztalatairól, a magyar foci sajátosságairól és természetesen az angyalföldi gárdáról is. Témák szerint idézünk a cikkből az alábbiakban.

Elérte a céljait Magyarországon?

Amikor idejöttem, nem terveztem hosszú távra, hirtelen jött az ajánlat. Az elmúlt két évet tekintve viszont nagyon hálás vagyok a Vasasnak az itt megszerzett tapasztalatokért. Rájöttem, hogy a magyar foci rengeteg dologban hasonlít a németre, igaz, jelentős különbségek is vannak. (…) nyilván vannak eltérések kulturálisan és a felépítésben is, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy ország labdarúgásának a színvonala csak az adott országtól függ. Egy olyan stratégiát próbáltam itt felépíteni, ami Németországban megszokott. A magyar foci egy hosszú álmot aludt, de mostanában jelentős fejlesztések történtek, rengeteg stadion épül és a médiaérdeklődés is hasonló, mint otthon, még ha ez sokak számára meglepő is lehet. Nagyon sok embert foglalkoztatnak itt a labdarúgás témái.

A magyarországi körülményekről

A magyar labdarúgás átalakulóban van, ezt a szövetség és a kormány intézkedései is segítik. Vannak, akik vitatják, hogy az új stadionok a játék minőségét is javítják-e majd, de szerintem ez meg fog történni. Úgy látom, Magyarország szeretne Eb-t rendezni, mint a lengyelek és az ukránok, ehhez meg is lesznek majd a megfelelő létesítmények.

Kiesőjelöltet vett át, dobogóra vezette a Vasast. Min kellett változtatni? És mi most a gond?

Egy fiatalokra épített csapatot akartam összehozni eleinte, és azóta is próbáljuk beépíteni a tehetségeket, még ha ez esetleg visszaeséssel is jár az eredményekben. Egy támadófocit játszó csapatot akartam felépíteni, amely sokat birtokolja a labdát, és sokáig csak mi játszottunk három védővel a ligában. Igaz, el is értük a korlátainkat. Hogy miért? Sajnos nincs olyan csatárunk, aki 15-18 gólt szerezne egy idényben, és a védelmünk gyorsasága sem az igazi, nincs olyan hátvédünk, aki felvenné a versenyt a támadókkal, mint például Jerome Boateng a Bayernben. De ez ez általános problémája is a magyar focinak, a bajnokságnak, kevés az igazán minőségi középcsatár vagy középhátvéd, ezért is játszanak ezeken a posztokon többnyire légiósok. Ezért is fontos a feladata az utánpótlásnak Magyarországon.

Mikor lehetnek sikeresebbek a magyar klubok Európában?

Ezzel a dilemmával a csapatoknak újra és újra szembesülniük kell. Vannak itt jó futballisták, de ők időről időre külföldre akarnak menni a nagyobb pénz miatt is. Elég különböző utakat próbálnak keresni itt a siker felé.

Ha olyan klubokat építenek fel, idősebb, többnyire külföldi játékosokkal, mint a Videoton vagy a Ferencváros, szerintem nem nagyon lehet számítani nagy nemzetközi sikerekre, fejlődésre. De ha az utánpótlásra, a fiatalokra építkezve elindul valami, annak hosszú távon kedvező hatása lehet majd.