“Van egy jól bevált módszerem”

Balajti Ádám az idei bajnoki szezonban már 11 büntetőt értékesített (10-et a Vasasban, egyet pedig még a Vác színeiben) és egyszer sem hibázott – a teljes NB II-es és NB I-es mezőnyben senki sem rendelkezik ilyen kimagasló mutatókkal. Az angyalföldiek támadója teljes pályafutása során összesen 25 11-est végzett el és mindössze kettőt hagyott ki, még korábbi klubjaiban.

Van egy jól bevált módszerem, amit nem szívesen árulnék el – mondta Balajti a vasasfc.hu-nak. – A Mezőkövesd és a Szolnok játékosaként is elhibáztam egy-egy 11-est, utána változtattam a szisztémámon, ami úgy tűnik eddig bejött. Bízom benne, hogy a lehető legtovább tudom nyújtani ezt a sorozatot – tette hozzá a csatár, aki ráadásul 27 találatával toronymagasan vezeti a Merkantil Bank Liga góllövőlistáját.

Az NB II legjobb 11-es rúgói (legalább 5 büntető):

1. Balajti Ádám (Vasas) 100% – 11 kísérlet/11 gól

2. Oldal Tibor (Cegléd), Kovács Dávid (Budafok), Babati Benjámin (ZTE) 100% – 5/5

5. Nagy Patrik (Gyirmót) 87,5% – 8/7

6. Kardos Norbert (Tiszakécske) 71,42% – 7/5

NB I: Légiósok és Holender

Az OTP Bank Ligában nincs olyan futballista, aki legalább öt büntetőt végzett volna el az idényben. Négyet-négyet lőhetett Davide Lanzafame (FTC) és Kanta József (MTK), mindketten háromszor találtak be. 100 százalékos mérleggel négy játékos rendelkezik azok közül, akik legalább három 11-est végezhettek el.

Az NB I legjobb 11-es rúgói (legalább 3 büntető):

1. Danilo (Honvéd), Holender Filip (Honvéd), Josip Knezevic (Puskás Akadémia), Lacine Traoré (Újpest) 100% – 3/3

5. Davide Lanzafame (FTC), Kanta József (MTK) 75% – 4/3

Pogba, Ramos és a többiek

Érdekességképpen azt is megnéztük, az európai topligákban hogyan teljesítenek a legjobban büntetőző játékosok. Nyilván nem összehasonlítható egy Serie A vagy egy Premier League a Merkantil Bank Ligával, de feltűnő, hogy a legerősebb bajnokságokban kevesen kaptak olyan sok bizalmat a 11-esek terén, mint Balajti és senki nem is tudott úgy élni a lehetőséggel, mint a Vasas-csatár.

A kísérletek számát illetően négy kiemelkedő adat van: Luka Milivojevic (Crystal Palace) Balajtihoz hasonlóan tizenegy, Paul Pogba (MU) tíz, Nicolas Pépé (Lille) kilenc, Fabio Quagliarella (Sampdoria) pedig nyolc alkalommal állhatott oda már a mészpontra, de Pogba három, a másik három pedig egy-egy 11-est kihagyott már. Ők négyen mondhatják el azonban csak magukról, hogy legalább hat 11-est belőttek már az idényben.

Az európai topligák legjobb 11-es rúgói (legalább 5 büntető):

Andrej Kramaric (Hoffenheim), Andrea Petagna (SPAL), Erick Pulgar (Bologna), Sergio Ramos (Real Madrid), Cristhian Stuani (Girona) és Jordan Veretout (Fiorentina) 100% – 5/5