Mint ismert, az MLSZ előírása szerint minden NB II-es klubnak meccsenként két 1998. január 1-je után született játékost kell szerepeltetnie a bajnokságban.

Honlapunk december elején már megvizsgálta, hogy az adott fordulóban a másodosztályú klubok mennyire támaszkodnak fiataljaikra, az őszi szezon zárásaként pedig egy nagy összegzést is készítettünk. Ebből kiderül, hogy magasan a Vasas szerepeltette a legtöbb „ösztönzött labdarúgót”, megelőzve a Békéscsabát, a Csákvárt és a Monort.

Az MLSZ a játékosok születési éve alapján rangsorolja a fiatalokat, ami azt jelenti, hogy egy ’98-as születésű futballista 1-es szorzóval rendelkezik, egy ’99-es 1,35-sel, míg egy 2000-es vagy annál fiatalabb, 1,7-essel, vagyis ennyivel kell megszorozni a pályán töltött perceiket. Mindennek azért is van nagy jelentősége, mert az MLSZ központi támogatásából azok a klubok részesednek a legnagyobb mértékben, amelyek a legtöbb fiatal percet tudják felmutatni.

Az ebben az összevetésben élen álló Vasas Bese Balázs (99-es), Szilágyi Zoltán (98-as), Hinora Kristóf (98-as), Bévárdi Zsombor (99-es), Kovács Milán (99-es), Tóth Keve (98-as) és Rétyi Róbert (2001-es) személyében hét fiatalt szerepeltetett az őszi szezon során, volt olyan meccs, amikor hatan is pályára léptek közülük. A Vasas így összesen 7346 fiatal játékpercet tudhat magáénak, míg a második Békéscsaba 6412-t, a harmadik Csákvár pedig 6326-ot.

Az ellenpélda a Budaörs (3997), a Budafok (3973), a Gyirmót (3941), valamint a Kaposvár (3780). Érdekesség, hogy a Rákóczi percre pontosan kimérte a fiatalok szerepeltetését, vagyis egy perccel sem játszatott több ösztönzött labdarúgót a kötelezőnél.