Ferenczi István lefutotta a 196 kilométeres Balaton Szupermaratont. Az egykori NB I-es játékosok közül ő az első, aki részt vett a 4 napos versenyen és teljesítette ezt az embert próbáló távot.

Már tavaly is indultam a Szupermaratonon, de most egy órával jobb időt értem el, az volt a célom, hogy 20 órán belül érjek célba, ami sikerült is – kezdte Ferenczi István, a csakfoci.hu-nak. – Több hónapig készültem, sokszor hajnali négykor már a Margitszigeten voltam, futottam 2-3 órát, fél 8-ra pedig beértem a Fáy utcába a Vasas edzésére. Úgy heti 115 kilométert futottam a felkészülés alatt, amiben mindig volt három hosszabb táv.

A Vasas pályaedzője elmondta, hogy élte meg a versenyt.

Az első napom nagyon rosszul sikerült, volt egy kisebb betegségem, ekkor komoly hátrányt szedtem össze, úgy tűnt, hogy nem sikerül 20 órán belül teljesítenem a versenyt. Szerencsére azonban összekapartam magam és a hátralévő három napban már nem voltak ilyen jellegű gondjaim. A négy nap alatt egyszer sem gyúrattam, ellenben szaunáztam, nyújtottam és kétszer 7 percre beleálltam a Balatonba. Ez bevált, hiszen, ha fogcsikorgatva és néha szenvedve is, de megcsináltam.

A korábbi válogatott játékosok közül Dombi Tibor hasonlóan a futás megszállottja.

Ha jól tudom, szupermaratont még nem futott, viszont félmaratonon jobb ideje van, mint nekem. A maratoni távot közel hasonló idő alatt futjuk, de ő most erre nagyon ráállt, ebben jobb lesz nálam. Ez azonban nem zavar, hiszen mindkettőnknek más a célunk…

Ferenczi a mai napig beszáll a Vasas futóedzéseibe, de az is előfordul, hogy futva jut el a munkahelyére.

A solymári házunk és a Vasas Fáy utcai sporttelepe között pont 20 kilométeres a távolság. Sokszor előfordult már, hogy futva tettem meg ezt a távot.

Akik ismernek – barátok, családtagok, játékosok – tudják, hogy a futás megszállottja vagyok és már nem is csodálkoznak az ilyen jellegű akcióimon.

Ferenczi folyamatosan új célokat tűz ki maga elé.

– A következő nagy kihívás az Ultrabalaton. Idén májusban még párosban indulok, jövőre azonban jó lenne egyedül lefutni a 221 kilométert. Komoly kihívás, ugyanis ezt a távot egyszerre kell teljesíteni, de hiszek benne, hogy megfelelő felkészülés után megcsinálom.