A csakfoci.hu is megírta, hogy a másodosztályú Nyíregyháza Spartacus FC csütörtökön leigazolta az egyszeres szudáni válogatott játékost, a nagyszalontai születésű Hamed Yasint, aki ezt megelőzően megfordult a Sepsi OSK-ban, Csíkszeredán, Kolozsváron, Zsilvásárhelyen és Marosvásárhelyen is.

Első látásra talán furcsa lehetett olvasni, hogy a versenyszabályzat szerint csak magyarokat foglalkoztató NB II-ben egy szudáni válogatott játékos fog játszani, főleg annak fényében, hogy hónapok óta lehet hallani arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség szándéka, hogy szigorítsa azt a szabályt, hogy ki számíthat futballmagyarnak a bajnokságokban.

Ennek a szituációnak az eldöntése azonban Hamed Yasin esetében nem vet fel kérdéseket, hiszen amellett, hogy – ahogyan azt a Szpari klubhonlapja is jelezte – édesanyja magyar állampolgár, úgy tudjuk, hogy a 20 éves támadó is rendelkezik magyar útlevéllel és személyi igazolvánnyal, így nem csak a felmenők révén számít futballmagyarnak.

Honlapunk több klubvezetővel is beszélt ezzel a témakörrel kapcsolatban, és kivétel nélkül valamennyiük arról számolt be, hogy

egyelőre nem tudnak arról, hogy változna-e a szabály a következő kiírásra,

de már egyre kevésbé tartják ezt valószínűnek, mivel alig egy hét múlva itt a bajnoki rajt.

Részlet a Magyar Labdarúgó Szövetség 2020. 01. 30-án módosított versenyszabályzatából

Hazai labdarúgók csoportjába az a labdarúgó kerül besorolásra, aki
az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:
1) magyar állampolgár;
2) magyar felmenővel rendelkezik, és ezt közokirattal, vagy
közjegyző által hitelesített teljes bizonyító erejű magánokirattal
igazolja;
3) 21 éves kora alatt egy vagy több MLSZ tag sportszervezetben
legalább 3 évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos
volt.