Az MTK Budapest továbbra is kiemelten épít a Sándor Károly Akadémia növendékeire, éppen ezért a kék-fehérek számára az Újpest elleni győzelem mellett kiemelendő, hogy a sikerben komoly szerepet vállaltak a saját nevelésű labdarúgók – írja az mtkbudapest.hu.

Összesen 9 hazai nevelésű játékos lépett pályára Újpesten, így a vasárnap bevetett labdarúgók közel kétharmada a Sándor Károly Akadémiáról került ki.

Név szerint Katona Máté, Pintér Ádám, Deutsch Bence, Kanta József, Vass Patrik, Lencse László, Balogh Béla, Vogyicska Bálint és Takács Ronald. És mivel Bognár István fiatalon szintén megfordult az MTK Budapest utánpótlásában, így összesen 10 olyan játékosnak adott lehetőséget a nyitányon Feczkó Tamás, akik hosszabb-rövidebb ideig a klubnál edződtek.

Ezen a téren az NB I-es rajt során az MTK Budapest listavezetőnek számít: a DVSC-nél 8 olyan játékos kapott szerepet, akik ott nevelkedtek, míg a Honvédnál összesen hatan kaptak lehetőséget a “hazaiak” közül.

– A legörömtelibb számunkra a 3 pont megszerzése volt, de ráadásként ilyen mutatókat látni természetesen minden klubvezetőnek öröm – mondta Polyák Balázs sportigazgató. – Mégis azt mondanám, hogy ezt az élet alakította így, jelen pillanatban ugyanis ők azok a játékosok, akikben mi hiszünk, akikben a sikeres élvonalbeli szereplés zálogát látjuk, az csak plusz büszkeség számunkra, hogy ők nagy számban az akadémiánkról kerültek ki.

Fotó: www.mtkbudapest.hu

Az MTK Budapestnél a 12 magyar játékos mellett mindössze 2 légiós jutott szerephez a szezonnyitón: Artem Kicsak és Jevgen Szelin is kiválóan debütált. A klub honlapja kitér rá, hogy a rajt során ennél kevesebb külföldit csak a köztudottan kizárólag hazai játékosokat foglalkoztató Paks vetett be, a többi klubnál nagyobb arányban építettek a légiósokra.

– Talán elsőre furcsán hangzik, de külföldről éppen azért igazoltunk, hogy a fiataljainkat könnyebben be tudjuk építeni – mondta Polyák. – Ha ugyanis egy csapat nem eléggé erős, akkor a tehetségeket sokkal nehezebb bevetni, a 12 csapatos mezőnyben érezhetően mindenki félve kísérletezik a fiatalok szerepeltetésével.

 

Ezzel szemben mi azt valljuk, igenis szeretnénk lehetőséget adni nekik, de ehhez kell két-három olyan minőségi légiós is, akiknek köszönhetően az együttes átlagteljesítménye jobb, stabilabb lesz, mellettük pedig könnyebben vethetjük be az akadémistákat.