Mátyus János a nyiregyhazaspartacus.hu-nak nyilatkozott a Szeged elleni 2-0-s győzelmet követően, amelynek köszönhetően csapata 1 ponttal vezeti a másodosztályt a Balmazújváros előtt. A tréner hosszabban beszélt a szurkolók szerepéről a sikerekhez.

– Tudom, milyen szurkolónak lenni. Amíg a profi pályafutásom nem kezdődött el, én is a kapu mögül buzdítottam a csapatot. Később szerencsére olyan helyeken futballozhattam, ahol sokan voltak a találkozókon, így megtapasztalhattam a pályán is, hogy mekkora ereje van egy-egy tábornak. Meggyőződésem, hogy a futball a nézőkért van, ha ők nincsenek, nincs értelme a munkánknak.

Ezután Mátyus konkrétan a Nyíregyháza szurkolóira is kitért.

– Az első perctől egy olyan megható ragaszkodást, szeretetet érzek irányomba és a klub irányába, ami nagyon ritka Magyarországon. Az NB-I-ből történt kizárásunk után a lelkesedés nemhogy csökkent, hanem még jobban mögénk álltak a szurkolók, és egy fantasztikus kapocs alakult ki a nézők és a csapat között. Az NB-I-ben többek között azért maradtunk bent, mert mögöttünk voltak. Azért kerültünk fel az NB-III-ból, mert segítettek minket. Nem ígérem azt, hogy ismét bajnoki címet ünneplünk majd az év végén, de ha nem állnak mögénk, akkor biztosan nem jutunk fel. Nélkülük nem megy. Azt szeretném, ha még többen lennének a meccseinken, és segítenének minket! És ebbe az is belefér, ha kritizálnak.

Nos, a Szeged elleni mérkőzés hajrájában felharsant a füttyszó, mivel a hazai csapat igencsak beállt védekezni. Vajon hogy esett ez az egykori válogatott védőnek?

– Vezettünk, de az utolsó tíz percben már szinte a térdükön jártak a futballisták, és ennek köszönhetően védekezni kényszerültünk. Nem azért, mert nem akartunk játszani, hanem mert elfogytunk. Ebben a szituációban bevallom, rosszul esett, hogy a szurkolók egy része kifütyülte a csapatot.

A vezetőedző egyelőre nem is ígér látványos focit, sőt, magyarázkodásnak tartja az efféle kijelentéseket.

– Többször elmondtam már, hogy 14 új labdarúgó érkezett hozzánk. Az, hogy ezek után mi az első helyen állunk, kisebb fajta csoda. Mi nem vagyunk még a legjobb csapat ebben a bajnokságban. Ennyi új emberrel ennyi idő alatt ez lehetetlen. Ha már a látványos játékról beszélünk, nálam ennél sokkal fontosabb a végeredmény. Szép focit tőlem ne várjanak, én ezt egyébként is mellébeszélésnek tartom, én pedig nem szeretek mellé beszélni. És sajnos rossz hírem van, nem fogunk mindig nyerni, mert ez egy ilyen bajnokság lesz. Révész Bálint meghatározta számunkra a célt, nekem pedig meg kell találnom az ehhez vezető utat. Ha kell, ilyen játékkal érjük el a célt, mint a hétvégi volt.