Ha egy edző ultimátumot kap, annak ritkán lesz pozitív végkicsengése. Nektek a Puskás Akadémiát és a Kisvárdát kellett volna legyőznötök, hogy megtarthasd az állásod…

– Múlt héten kedden közölte velem a tulajdonos, hogy két meccsen hat pontot kell szereznünk – mondta a csakfoci.hu-nak Mátyus János. – Komolyan megfordult a fejemben, hogy ezt így nem vállalom, kértem egy nap gondolkodási időt, majd belevágtam. Tudom, hogy vakmerőség volt, vagy több is annál, de harc nélkül nem akartam meghalni.

Tudod, hogy mi miatt zuhant össze a csapat az elmúlt hetekben?

– Két olyan történés volt, amelyeken nem tudtunk úrrá lenni. Az egyik, hogy Rudolf, Tisza, Dragóner, Törtei és Dvorschák is sérült, ők normál esetben mindannyian alapemberei lennének a csapatnak. A másik ok, hogy az NB II-ben kötelező két fiatalt játszani, de csak Dragóner volt megfelelő szinten, az ő kidőlésével pedig sajnos nem tudtam minőségi fiatalokat rakni a csapatba. 

Azt mondják, nem igazi edző, akit még nem rúgtak ki. Megemésztetted már, hogy el kellett jönnöd?

– Ha elegánsabban szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy én mondtam le, persze, ha nem teszem meg, akkor kirúgnak. Túlságosan friss még a seb, de bevallom, azt hittem könnyebb lesz, el kell még telnie pár napnak, hogy fel tudjam dolgozni ezt a számomra új érzést. Két évig irányítottam a Nyíregyházát és ebből 23 hónap szinte tökéletes volt, az NB I-ben simán bennmaradtunk, a kizárás után sem akartam eljönni, magabiztosan nyertük az NB III-at és itt is minden rendben volt szeptemberig. A klubnál sokan azt hitték, hogy megy ez szinte magától is, nem lesznek hullámvölgyek. De ilyen nincs, mindenhol vannak gyengébb periódusok, én most ebbe belebuktam. Némi pánikot éreztem az első vereségek után, amin sajnos nem tudtunk úrrá lenni.

– A csapat miként fogadta, hogy szombaton az edzőjükért is játszaniuk kellett?

– A játékosok kötődtek hozzám, láttam rajtuk az elszántságot, ugyanakkor azt is, hogy agyonnyomja őket a teher. Ilyen helyzetben rendkívül nehéz futballozni, ráadásul egy erősen feljövőben lévő stabil Puskás Akadémia volt az ellenfelünk.

– Mihez kezdesz most?

– A Testnevelési Egyetemen szeretném megszerezni a második diplomámat, meg persze jó lenne minél előbb újra dolgozni. Úgy érzem, az eddigi edzői pályafutásom 90 százalékban a sikerekről szólt, Pápán és Nyíregyházán is bizonyítottam.  Most fújok egy nagyot és aztán szívesen folytatnám tovább…

Privacsek András