Mohamed Szalah jelen pillanatban a világ egyik, ha nem legnépszerűbb futballistája. Az egyiptomi játékos 31 találattal vezeti a Premier League idei szezonjának góllövőlistáját. Az Aranycipőért folytatott harcban is csak a Barcelona játékosa, Lionel Messi előzi meg. A 25 éves villámléptű játékos a Bajnokok Ligájában sem maradt adós a jó teljesítménnyel, ugyanis tizenegy találatnál jár, vagyis elévülhetetlen érdemei vannak, hogy a Liverpool bejutott a sorozat döntőjébe.

Szalah mielőtt a Mersey partjára szerződött volna, két évet Olaszországban, az AS Romában játszott. Saját bevallása szerint is sokat köszönhet a római időszaknak, hiszen a fővárosi klub nélkül nem tartana ott, ahol most tart. Az AS Roma edzői stábja mellett egy embernek szintén hálás lehet, mégpedig Jaime Pabónnak, akiről a Yahoo Sports a cikkében megemlíti, hogy 2008-ban Magyarországon, az NB II Nyugati csoportjában szereplő Lombard Pápánál is dolgozott sporttanácsadóként. A szakember felmérte az egyiptomi válogatott játékos állapotát, majd egy személyre szabott edzéstervet állított össze.

Pabónról a fent említettek mellett annyit kell tudni, hogy Kolumbia második legnépesebb városában, Medellínben született, és profi futballkarrierjét is ott kezdte. Játszott a Deportivo Independiente Medellínben, és az Atletico Nacionalban. 1994-ben kolumbiai bajnoki címet, 1995-ben pedig Libertadores Kupát nyert. Pabón 1999-ben hagyott fel a profi futballal, de magától a labdarúgástól nem szakadt el.

Szalah és Pabón, a legendás kolumbiai edző, Francisco Maturana révén kerültek kapcsolatba, akivel az ex-középpályás medellíni klubjánál dolgozott együtt. Pabón a Yahoo Sports érdeklődésére elmondta, hogy amikor Maturana 2012-ig Szaúd-Arábiában edzősködött, akkor találkozott egy kolumbiai származású, de szaúdi állampolgárságú ügyvéddel, Ramy Abbas Issaval, aki Mohamed Salah ügynöke. Amikor Abbas Issa egy személyi edzőt keresett, akkor Maturana Pabónt ajánlotta, akinek Salah kompetenciáinak a fejlesztése volt a feladata, ezért azonnal Rómába utazott, és az egyiptomi játékos háza közelébe költözött.

Először egy kezdeti értékelést csináltam, amit hosszan elemeztem. A jelentésből kiderült, hogy milyen erősségei vannak, illetve mik azok a területek, ahol javulnia kell. Már akkor is nagyon gyors játékosról beszélhettünk, aki hihetetlen sebességváltoztatásra képes. Emellett pedig nagyon jó lövő technikája volt. Túl sokáig vezette a labdát, és keveset mozgott be területbe, ez egy komolyabb hibája volt – emlékezett vissza Pabón.

Rengeteget dolgoztunk, hogy amikor odaér a kapu elé, akkor a lehető legjobb döntést hozza meg. Azt javasoltam, hogy ne akarja mindenáron ziccerig kialakítania a támadást, hanem amikor elindul a szélről befelé, lőjön, különösen olyan szögekből, amire a kapusnak nehezebb odaérni. Ezt, és sok minden mást is nagyon sokat gyakoroltuk, de meglett az eredménye – mondta Pabón.