A legutóbbi NB I-es fordulóban a mezőkövesdi vereséget követően hivatalossá vált, hogy 2008 után ismét a másodosztályban szerepel ősztől a Szombathelyi Haladás. Az egyik többségi tulajdonos, Halmai Gábor a Digi Sport Reggeli Start című műsorában értékelte a vasi csapat helyzetét, és a jövővel kapcsolat tervekről is beszélt.

– Az utolsó tíz meccs statisztikája alapján a Haladás a 3. helyen áll a tabellán, kisebb csodát hajtottunk végre – kezdte Halmai. – Azért nem mondom, hogy nagyobb csodát, mert az az lett volna, ha benn tudunk maradni. Tény, hogy a Paks ellen a 93. percben kapott gól kicsit megtörte a csapatot, elvesztettük talán azt a hitet, hogy sikerülhet. Ha az a két pont megvan, akkor nagyobb százalékkal indultunk volna neki az utolsó mérkőzéseknek, így azonban Mezőkövesden 1-0-ra veszítettünk, de a játék képe alapján akár mi is nyerhettünk volna 1-0-ra.

A többségi tulajdonos hozzátette, a szezon során állandó feszültségben éltek, a csapat, a szurkolók és a vezetőség is.

– A teljesítményünkre az ősz tette rá a pecsétet, hiszen 18 mérkőzés alatt szereztünk 9 pontot, aki kívülről nézte, az már azt mondta, hogy ennek a Haladásnak esélye sincs, ki fog esni – folytatta a korábbi válogatott labdarúgó. – Mi más szemmel néztük, figyeltük, hogy jönnek sorban a mérkőzéseink, mennyi esélyünk van, kiket tudunk igazolni, hogy lesz a csapat.

Le a kalappal a csapat előtt a tavaszi szereplés miatt, mert visszahoztuk azt a reményt a szurkolókban és magunkban is, hogy bennmaradhatunk.

Halmai a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy több forgatókönyv is létezik, de a legfontosabb az, bárki is dolgozik a Haladás élén, hogy maradjon életben a klub.

– Ha ennek az az ára, hogy nekünk távoznunk kell és 1 forintért kell átadnunk a tulajdonrészt, akkor ahogyan az Illés Béla, úgy én is kijelentem, hogy 1 forintért átadjuk azt. A másik forgatókönyv, hogy maradunk, de akkor is a költségvetést rendbe kell tenni az NB II-re is. Itt a szabály kimondja, ha külföldi játszik, akkor a klub nem támogatott a központi bevételekből,

tehát nekünk külföldiek nélkül, magyarokkal, fiatalokkal kell nekivágni az NB II-nek.

Ez hirtelen nagy ugrást fog jelenteni, hiszen a fél csapat kicserélődik, de talán visszatérünk ahhoz a filozófiához, amit Szombathely mindig is a magáénak tudott, hogy hazai nevelésű fiatal játékosokat építünk be a csapatba.

Halmai kitért arra is, hogy a stadion működtetésére a kormány által biztosított 298 millió forint semmilyen hatással nincs a Szombathelyi Haladás Kft.-re, nekink ugyanúgy továbbra is a bérleti szerződés alapján kell fizetni a stadion bérleti díját, aminek komoly költsége van.

– A Haladás költségvetése egyelőre nincs rendben, de bízunk benne, hogy heteken belül ez rendben lesz – tette hozzá Halmai, majd kitért Horváth Ferenc vezetőedző jövőjére is, akit marasztalnának. – Feri bebizonyította tavasszal, hogy mire képes a csapatért, a játékosok szeretik, együtt volt a csapat, az öltöző rendben volt. Ennek köszönhető az eredmény is, hiszen egy csapatnál majdhogynem ez a legfontosabb, hogy a 20. játékos is érezze, hogy fontos játékos. A labdarúgók tűzbe mentek Feriért és ezért a helyzetért, hiszen már mindenki leírta a Haladást a kiesés miatt.

Halmai zárásként hozzátette, nem tudtak nyereségesek lenni a Haladás élén, de szerinte aki a fociban azt mondja, hogy nyereséget tud termelni, az varázsló.