“Ez volt körülbelül a 890. meccsem és soha nem voltam kiállítva”Király Gábor a Ferencváros elleni piros lapját kommentálva jegyezte meg, hogy még soha nem jutott a kiállítás sorsára pályafutása során, de feltehetően ő is arra gondolt, hogy “hagyományos” körülmények között.

Lovrencsics gólja és Király kiállítása

A Ferencváros Lovrencsics Gergő bombagóljával törte meg a Haladás ellenállását, a találat jogosságát vitató Király Gábort reklamálásért kiállították.

Közzétette: M4Sport – 2019. március 16., szombat

 

A Halás kapusikonjának és korábbi 108-szoros magyar válogatott kapusának valóban évtizedek óta nem volt piros lapja: a német Transfermarkt 1997 óta vezet a 42 éves hálóőrről statisztikát – ekkor szerződött Király a Herthához – és e szerint a rutinos játékos

a nagyjából 22 év alatt és 679 tétmérkőzés óta biztosan nem jutott a kiállítás sorsára, sőt, sárga lapból is csak 40-et kapott összesen.

Akadt azonban egy emlékezetes mérkőzése, amikor piros lapot mutattak fel neki, igaz, már a lefújást követően…1995. szeptember 15-én Király még mindössze 19 évesen védhette az NB I-be visszajutott Haladás kapuját, amikor csapata az idény egyik legerősebb gárdáját, az Egervári Sándor által vezetett és később ezüstérmet nyert BVSC-t fogadta. A zuglóiak végül 5-1-te győztek Szombathelyen, de komoly “ráadása” is volt a mérkőzésnek.

Ugyanis Juhos Attila játékvezető, majd MLSZ fegyelmi testülete szerint Király Gábor szándékosan megdobta a labdával a bírót a lefújás után,

amiért tízmeccses eltiltással büntették a kapust.

Király akkor azért másképpen emlékezett a történtekre:

A meccs úgy ért véget, hogy az egyik vendégjátékos a tizenhatosunkon belül elesett, Juhos Attila játékvezető meg sípolt. Mindenki azt hitte, hogy tizenegyes lesz, de csak lefújta a találkozót. A BVSC-sek reklamáltak, Juhos pedig, hogy elterelje a figyelmet, magához kérte a labdát, ami nálam volt. Tíz méterről odadobtam neki, közben azon gondolkodtam, hogy a szurkolók biztos megtalálnak majd, benne voltam egy-két gólban, jobb, ha behúzom fülem-farkam. A történtek után megfogadtam, hogy soha többet nem dobom a játékvezető felé a labdát – nyilatkozta anno a hálóőr az esetről.

Az ominózus mérkőzés góljai:

Teltek aztán az évek, de Király sem a Bundesligában, sem később a Premier League-ben, a BL-ben vagy az UEFA-kupában, illetve a magyar válogatottban sem kapott piros lapot a hivatalos adatok szerint. Sárga kártyákból is a 2015/2016-os, hazatérése után első magyar bajnoki idénye jelentette a csúcsot, amikor négyszer figyelmeztették a bírók.

Szombati, Király és csapata által is vitatott kiállításával több mint két évtizedes makulátlansági sorozatot zárt le tehát az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb magyar játékosa, szériája Juhostól Karakóig tartott…

Király lap-statisztikája az 1997/98-as idény óta:

Király a piros lapjáról: “Akkor is les volt, nem káromkodtam”