A forduló fordítása

Nem mindennapira sikeredett a Zalaegerszeg Szolnok elleni mérkőzése. Artner Tamás együttese negyedórát követően 2-0-ra vezetett két Babati-szabadrúgásgólnak köszönhetően, és mivel a vendégek 40 percen át egyáltalán nem veszélyeztették a zalai kaput, sima hazai győzelem volt előrevetíthető. Az első játékrész lefújása előtt azonban egy bombagóllal szépítettek a szolnokiak, majd a második félidőre úgy jöttek ki, mintha „vért ittak volna”.

Gyorsan össze is jött az egyenlítés, ám egy buta piros lap miatt emberelőnybe került a ZTE. Ennek ellenére nem sikerült újabb gólt elérniük, a Szolnok pedig a hajrában egy előrevágott labda után, a házi gólkirály Tóth László révén a győztes gólt is megszerezte. A Tisza-partiak nagyot küzdve megérdemelten szereztek három pontot, a ZTE pedig már csak három pontra áll a kieső helytől – a szurkolók erős nemtetszésüket fejezték ki a lefújás után. A szolnokiak sikerének értékét növeli, hogy a klub fennállása során eddig még sosem tudott győzni Zalaegerszegen.

A forduló meglepetése

Hétközben Nyíregyházán szenvedett vereséget az MTK együttese, ennek ellenére Feczkó Tamás csapata toronymagas esélyesként várta a középmezőnyben tanyázó Dorog elleni hazai fellépést. A győzelem azonban nem jött össze a fővárosi kék-fehéreknek, a 0-0-s állással pedig megszakadt az MTK nagy sorozata: a 2017/2018-as szezonban eddig egy ellenfél sem vitt el pontot az Új Hidegkuti Nándor Stadionból bajnoki mérkőzésen. Az eredmény mindenképp meglepő, ahogy az is, hogy a Dorog lassan az MTK mumusának mondhatja magát: a két gárda őszi meccsén 2-1-re verték Torghellééket.

A forduló gólzáporos drámája

Elképesztő gólzáport, kilenc találatot hozott a 28. forduló soproni mérkőzése, pedig az utolsó helyezett hűség városiak dobogós Nyíregyháza elleni meccse nem tűnt előzetesen a legígéretesebbnek.

Nagy meglepetésre az 5. percben már 2-0-ra vezetett a Bekő Balázs vezette hazai csapat, a szünetig azonban megfordította a mérkőzést a szabolcsi együttes. A vendégek játékosai hatvan perc után már 5-2-re vezettek, ekkor benne volt, hogy 0-2-ről akár nagy kiütést is mérhetnek a hazaiakra. Ez nem történt meg, sőt a Sopron 5-4-re felzárkózott, egyenlíteniük azonban már nem sikerült.

A forduló hiányzója

Lázas betegsége miatt nem ülhetett a kispadon a Sopron elleni mérkőzésen Lucsánszky Tamás, a Nyíregyháza Spartacus vezetőedzője. A szakembert a másodedző Bozsik József helyettesítette, aki a találkozó utáni nyilatkozatát rögtön azzal kezdte, hogy jobbulást kívánt Lucsánszkynak.

A forduló triplázója

A nyírségiek soproni 5-4-es győzelméből Dragóner Filip nagy szerepet vállalt: a fiatal játékos csapata 2., 4. és 5. gólját szerezte, a 76. percben viszont lecserélték. Dragóner a múlt héten a hétközi fordulóban is remekül játszott, akkor az MTK legyőzéséből vette ki góllal a részét. Teljesítményének értékét növeli, hogy mivel 1998-ban született, megfelel a másodosztályban kötelező fiatalszabálynak is.

A forduló nyilatkozata

A vasárnapi játéknap legérdekesebb nyilatkozata is a soproni gólzáporhoz kötődik. Az utolsó, 20. helyen szerénykedő együttes vezetőedzője, Bekő Balázs két mondatban fogalmazta meg gondolatait a lefújás után.

Szakmailag ez a mérkőzés értékelhetetlen. Játékunk a szép halállal egyenlő.

A forduló kritikái

Két vezetőedző is arról beszélt csapata mérkőzése után, hogy kifejezetten szégyelli magát a történtek után.

Artner Tamás, a ZTE edzője a Szolnok fordítása után így fogalmazott:

„Nagyon szégyellem magam ezért a vereségért, mert ennek fordítva kellett volna történnie. De a foci ilyen: büntet.”

Lipcsei Péter pedig a Soroksár Szegedtől elszenvedett veresége után elégedetlenkedett:

A részünkről ez a futball megcsúfolása volt. Én kérek elnézést a játékosaim nevében, szégyellem magam helyettük is, de ennek biztos lesznek következményei.

A forduló legjobb formában lévő csapata

Remekül kezdte a tavaszi idényt a Gyirmót FC Győr. Az előző szezonban még az NB I-ben szereplő, ám onnan újoncként rögtön kieső gárda öt tavaszi meccséből négyet megnyert, egyet pedig döntetlenre hozott, így a megszerezhető 15-ből 13 pontot begyűjtött.  A jó szereplésnek a tabellán is megvan az eredménye, a gyirmótiak már negyedikek, mindössze egy ponttal lemaradva a harmadik Nyíregyházától. Vasárnap idegenben győzték le a Kazincbarcikát 3-2-re.