Az ETO FC Győr ügyvezetője, Soós Imre nem sokkal az 5 NB I-es múltú játékos elbocsátása után adott nyilatkozatának folytatásaként a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában újabb részleteket árult el a döntéssel kapcsolatosan.

Szerettünk volna az elbocsátott játékosoknak lehetőséget adni arra, hogy időben találjanak csapatot, és ne járjanak úgy, mint az átigazolási időszakot követően jó pár játékos a magyar labdarúgásban.

Ez is közre játszott a döntésünkben. December 16-ig tart a bajnokság, aztán február 3-án már kezdődik újra, az átigazolási piac pedig január elején nyit, és ugye akkor kezdődik a felkészülés is. Ha januárban közöljük velük, hogy a jövőben nem számítunk rájuk, akkor nagyon nehéz helyzetbe hoztuk volna őket, minek következtében nem biztos, hogy találtak volna maguknak csapatot.

Semmi közös nincs az elküldött játékosokban, pusztán annyi, hogy az 5-ből 3 zömében a padon, vagy a lelátón ült, még pályára se nagyon tudtak kerülni, 2 játékos pedig beleesett abba a koncepcióváltásba, amit a klub szeretne magává tenni. Egy kicsit át strukturálnánk a játékosállomány életkorát, hozzáállását, ezeket a dolgokat. Természetesen az is közrejátszik, hogy a bérkeretünk egy behatárolt összeg.

Drasztikus változásokra szezon közben természetesen nem érdemes számítani.

– Nem történt nagy átstrukturálás, a keret létszámát csökkentettünk le. 18 játékost lehet nevezni egy bajnokira, így valaki mindenképpen a lelátóra kényszerül. A fiatalszabály miatt szüksége van minden NB II-es csapatnak 6-8 fiatalra, ez nálunk sincsen másképp. Ha a legutóbbi meccsünkön, a Mosonmagyaróvár ellen két fiatallal kevesebbet ültetünk a padra, akkor is csak ketten fértek volna oda, a többiek pedig a lelátón ültek volna. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak a jelenlegi helyzetben.

Az anyagiakról a korábbiaknál részletesebben is beszélt.

– Azzal mindenki tisztában van, hogy a magyar labdarúgásban nem kevés munkabérért dolgoznak a játékosok. A kiadásainkat szeretnénk a bevételekhez alakítani, nem pedig fordítva. Mivel nagyon messze van már a harmadik hely is, elképzelhető, hogy ezt a pénzt más forrásból kell előteremteni. Keressük az okát, hogy ez a játékosállomány miért szerepel így. Minőségi és hosszú a játékoskeret, nem tudjuk, hogy ez miért társul eredménytelenséggel.

Növekedik az NB I, és az NB II színvonala, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki a teljesítményének megfelelő bérezéssel futballozik.

Soós Imre úgy véli, a történtek nem csupán az ETO-t érintik, rövidesen az egész magyar labdarúgás át fog formálódni.

Vannak még olyan elvarratlan lehetőségek, amelyeket rövid időn belül be fognak zárni, azután csak azok a csapatok maradnak életben, amelyeknél megfelelő szintű gazdálkodás folyik.

Ez a magyar labdarúgás első- és másodosztályában már napi szinten működik, hiszen olyan pénzügyi-monitoringrendszert vezetett be a szövetség, amely a negyedéves adatszolgáltatás miatt minden klub részéről teljesítményhez kötött, és teljesítményeket várnak el. Ha ezek nem valósulnak meg, akkor nem jut hozzá az adott klub azokhoz a pénzügyi támogatásokhoz, amelyeket jelen pillanatban az MLSZ biztosít.

Bátran ki merem jelenteni, hogy az első osztályban az látható, hogy a labdarúgásunk fejlődött, gyorsabb lett, vannak eredményeink, képviseltetjük magunkat a nemzetközi kupaporondon. Én bízom benne, hogy a válogatott is sikeres fog tudni lenni az elkövetkezendő időszakban, és ha ezen az úton megyünk tovább, akkor a mi szintünkön biztos vagyok abban, hogy előre fogunk tudni lépni.

A nagy port kavaró történések utózöngéi ugyanakkor még nem csengtek le.

– Kíváncsian várjuk a szakma reakcióját a történtekre. Kaptunk hideget-meleget, sokan nem értik a döntések hátterét. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a magyar labdarúgásban csak pénz van, amit szét kell szórni, és nincs szükség arra, hogy bevételt is generáljunk.

Mi egy kicsit másképpen szeretnénk gazdálkodni. Vannak kötelezettségeink, vannak a múltból tartozásaink, melyeket rendeznünk kell. Ez nem teszi lehetővé még azt, hogy mi is felhőtlen pénzmennyiséget szórjunk a futballba.

Noha a feljutás matematikailag még lehetséges, Soós Imre igyekszik reálisan nézni az ETO esélyeit.

– Nem fogja a csapat feladni. Jelen pillanatban 14 pontra vagyunk a feljutó helytől, és van 19 forduló összesen. Ha csak a Zalaegerszeget nézzük, nekik 5 mérkőzést el kellene veszteniük a 19-ből, nekünk pedig mind a 19-et meg kell nyernünk ahhoz, hogy megelőzzük őket. Nem hiszem, hogy ilyen formahanyatlásra kerülne a sor Zalaegerszegen. Nem is beszélve a többi csapatról, akik 8-9 pontra vannak tőlünk. Ennek ellenére minden meccsen a 3 pontért küzdünk.

A győzelmet várjuk el az edzőtől. Szeretnénk, ha a játékosok átéreznék azt, amit mi teszünk a háttérben.

Nagyon sportszakmai szempontból én nem tudok véleményt mondani, mert nem látom a csapatot nap mint nap, hogy mit tesznek meg az edzéseken, vagy mit gyakorolnak. Én úgy gondolom, hogy aki játékosként, vagy edzőként odakerül az ETO-hoz, annak kutyakötelessége lenne az, hogy mindent megtegyen a csapatért. Nem gondolom azt, hogy ez a szakmai stábtól nem lenne reális elvárás, mindent megtesznek a győzelemért.