Feleki Attila, a Kozármisleny tulajdonosa – egykori pécsi klubvezető –  a bama.hu-nak beszélt a kiesés miatti csalódottságáról és arról, miért lett elege a magyar futballból.

 

(…)Akkor hogyan tovább? Jövőre az NB III.-ban cél a feljutás?

– Az az igazság, hogy az utóbbi években nagyon sokat csalódtam. Fáradt vagyok…

Csak nem azt akarja mondani, hogy befejezi?

– Ha csak igennel vagy nemmel válaszolhatok, akkor a válasz igen. Kiszállok. De ez ennél azért bonyolultabb.

Merthogy?

– Itt van egy gazdasági társaság, ami – a támogatásomnak köszönhetően – rentábilis hosszú évek óta. Patika pontossággal működik. Találni kell valakit, aki ezt átveszi tőlem.

 

Ne haragudjon, hogy kicsit hitetlenkedek, de nehéz elképzelni a kozármislenyi focit Feleki Attila nélkül. Tényleg ennyi volt?

– Nézzük akkor számszakilag. Az NB II hátsó negyedéhez tartozó, és az NB III-ban a feljutásra hajtó csapat fenntartásához ugyanannyi pénz kell, 150-220 millió forint, alsó hangon. A különbség, hogy míg a másodosztályban az MLSZ-től úgy 120 milliót kap egy csapat évente, addig lejjebb ez mindössze 30 millió forint. Arra, hogy a kettő közti különbséget előteremtsük, nincs esély. Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha a PMFC-vel versengenénk a feljutásért. Nincs rá garancia, hogy bármelyikünk is bajnok lesz, de akár egymást is elüthetjük a feljutástól. Mivel anyagilag nincs realitása, hogy feljutásra esélyes csapatot csináljunk, megmondom őszintén, nem érzek magamban motivációt a NB III-as vegetálásra.

Miből lett elege?

– Ez egy hosszú folyamat, sok mindennel, ami felhalmozódott. Az például szerintem nagyon nem jó, ahogy a közpénzek torzítják a versenysport feltételeit. Persze mondhatja bárki: kaptunk egy stadiont, fogjuk csak be. Ez igaz. De semmivel sem kaptunk többet, mint más. Vannak azonban klubok, amelyeknek jut egyéb forrás is. Ezzel nem lehet versenyezni. A másik, hogy el sem tudják képzelni mennyi munkaóra van egy bajnoki kilencven percben. Ez már sok nekem – mondta Feleki, hogy esetleges távozása ellenére a Kozármisleny indul majd a harmadosztályban, addig ugyanis “nem engedi el a csapat kezét”, amíg nem találja meg az utódját.

TOVÁBB: A teljes interjú itt olvasható!