Szerdán sokak meglepetésére az NB II-ben szereplő Kazincbarcika közös megegyezéssel szerződést bontott Vitelki Zoltán vezetőedzővel. A szakmai munkát a hátralévő hét fordulóban megbízott edzőként, Koleszár György látja el. A KBSC újoncként kiválóan indította Vitelkivel a másodosztályú bajnokságot, az együttes a 15. forduló után a harmadik volt a tabellán, de utána szép lassan visszacsúszott a bajnokságban. Első tavaszi meccsüket ugyan megnyerték, ám utána öt vereség és két döntetlen következett. Honlapunk megkereste Vitelkit, aki elmondta, mi történt a csapattal az elmúlt időszakban.

– Az edzőt az eredmények minősítik, és azt gondolom, hogy az a fajta türelem, ami kezdetben megvolt, az elfogyott – kezdte Vitelki Zoltán a csakfoci.hu-nak. – A szezon előtt alapvető célkitűzésként a biztos bennmaradást tűztük ki, azonban idővel olyan eredményeket értünk el, amire sokan nem is számítottak.

Szezon közben belementünk olyan döntésekbe, ami nem jól hatott a csapatra, és a nyeretlenségi széria miatt is feszültebbé vált az öltözői hangulat. Itt éreztem azt, hogy nem vagyunk a realitások talaján.

Télen a felkészüléssel nem volt gond, azonban mondtam is a játékosoknak, hogy vigyázzanak, ebből messzemenő következtetéseket ne vonjanak le, csak a bajnokikon elért eredmények számítanak majd. A Szolnok ellen minden rendben volt, majd valami miatt elindultunk lefelé a lejtőn, és nem úgy alakultak az eredmények, ahogy azt mi gondoltuk. Utólag meglehet keresni az okokat, mi az, ami idáig vezetett, de még mindig a célkitűzésen belül voltunk és vagyunk.

Vitelki elárulta azt is, volt-e előjele a szezonbeli törésnek.

– Az őszi szezonban bekövetkezett pármeccses sikertelenséget annak tudom be, hogy a csapat olyan szinten csúcsra volt járatva, hogy a játékosok talán fejben is elfáradtak egy kicsit.

Sok mérkőzésen nagyon megdolgoztunk a szerencséért is, ezáltal olyan lendületbe kerültünk, és olyan vehemenciával játszottunk, hogy jöttek a nem várt győzelmek is. Azonban, ahogy lenni szokott, megfordult a szerencse.

Játékban nem tudtak megverni bennünket az  ellenfelek, de nagyon szerencsétlen periódusba kerültünk. Ami korábban bepattant a kapufáról, az most kipattant, és ez végig jellemző volt a tavaszi idényre is. Koncentrációban is sokat hibáztunk.

A 47 éves szakember mindenesetre vállalta a felelősséget a kudarcért.

A döntéseket én hoztam meg, ez az én felelősségem. Nyáron egy nagyon jó teammel indultunk neki a szezonnak. Télen ez a team egy vezetői döntés után megbomlott.

Nem mondom azt, hogy emiatt gyengültünk, de a visszajelzések alapján lehetett érezni, hogy valami nem stimmel. A játékosok motiváltak voltak mindvégig, de a csapat a kudarcok után elveszítette a hitét.

Vitelki végezetül szót ejtett csapata és személyes jövőjéről is.

– Jóleső érzéssel töltött el, hogy ennyien írtak, hiszen aki ismer, az tudja, hogy olyan típusú ember vagyok, aki csak a munkában hisz és nyugodt körülményeket próbál biztosítani a munkához – mondta a közösségi oldalán kapott üzenetek kapcsán. – Sokat kaptam a szurkolóktól és tudom, hogy végig a csapat mellett lesznek. A csapatban van annyi erő és tartás, hogy ki tudja vívni a bennmaradást. Élet-halál harc folyik, mindenki tudott erősíteni és az életéért küzd az NB II-ben. Az fog bennmaradni, aki kevesebbet hibázik, és jobban fogja bírni a nyomást. Új, tiszta lappal, új elképzeléssel a labdarúgók meg fognak újulni, efelől nincs kétségem. Május végén lesz a pro licence-es vizsga, arra szeretnék felkészülni. Bízom benne, hogy megtalál egy újabb kihívás, egy újabb lehetőség. Barcikán jól éreztem magam, a kellő tapasztalatot és tanulságot levontam és felhasználom a jövőben. Sok sikert kívánok a csapatnak.

LENKÓ PATRIK