Mint ismert, az NB II-ben két fiatal játékost 90 percen keresztül kötelezően szerepeltetniük kell a csapatoknak a bajnoki mérkőzéseken. A legtöbb helyen azonban továbbra sem lehetőségként, hanem inkább nyűgként tekintenek erre a szabályra. Akadnak edzők, akik ezt ki is mondják, mások csupán szó nélkül demonstrálják ellenérzésüket. Pár klub viszont más utat választ. A Vasas durván élen jár, de a Békéscsaba, Siófok és a Monor is komolyan hisz a fiatalokban.

A csakfoci.hu megvizsgálta, hogy a másodosztály legutóbbi fordulójában a klubok mennyi szerepet adtak fiatal játékosaiknak. Szembetűnő, hogy a 20 csapat közül 11 “grammra pontosan kimérte” az 1998 január 1-je után született labdarúgók pályára küldését. Csak kevés helyen lépi át a 200-at a fiatalpercek számát, egyedül a Vasas tud kiemelkedő számokat felmutatni ebben a kategóriában.

Szanyó Károly csapata a legutóbbi fordulóban 3-2-re nyert a feljutó helyen álló Zalaegerszeg otthonában, ráadásul öt fiatallal a kezdőben (Bese Balázs, Szilágyi Zoltán, Bévárdi Zsombor, Hinora Kristóf és Kovács Milán), míg egy játékos (Rétyi Róbert) csereként kapott lehetőséget.  Mindez azt jelenti, hogy a Vasasban 450 percet játszottak fiatalok a győztes rangadón, ami kimagasló eredmény az NB II mezőnyében.

A Vasason kívül a Békéscsaba az egyetlen gárda, amely 300 feletti fiatal játékpercet produkált a 19. fordulóban. Boér Gábor Lustyik Leventének, Mezei Szabolcsnak (ők ketten az MTK kölcsönjátékosai), Zahorán Balázsnak, Pilán Márkónak és Máris Dominiknak szavazott bizalmat a Kazincbarcika ellen 0-0-ra végződött mérkőzésen. A dobogóról ebben a fordulóban épphogy leszorult a Monor, ahol szintén az MTK kölcsönjátékosai szerepelnek nagyobb számban hétről hétre.

Az NB II 19. fordulójának fiatalpercei csapatokra lebontva:

1. Vasas 450 perc
2. Békéscsaba 335
3. Siófok 270
4. Monor 266
5. Kazincbarcika 205
6. ZTE 202
7. ETO 200
8. Soroksár 197
9. Dorog 191
10. – 20. Balmazújváros, Budafok, Budaörs, Cegléd, Csákvár, Mosonmagyaróvár, Gyirmót, Kaposvár, Nyíregyháza, Tiszakécske, Vác 180-180