A ZTE idén nyáron felforgatta a keretét, edzőt és sportigazgatót is cserélt, de a legérdekesebb húzásuk az volt a zalaiaknak, hogy kinevezték a hazai profi osztályok legfiatalabb csapatkapitányát. Ráadásul annak a Babati Benjaminnak a személyében, akinek megítélését illetően elég vegyesek a vélemények.

A korábbi csapatkapitány Forgács András távozott a klubtól, a választás pedig a 22 esztendős Babatira esett. A fiatal szélső már 16 éves kora óta a ZTE felnőtt csapatában futballozik, mégis szokatlan, hogy egy ilyen fiatal játékos kapja meg a karszalagot.

– Van a csapaton belül egy tanács, ami most már csak négyfős, hiszen Kovács Zoltán távozott (a kapus a Vasashoz igazolt kölcsönbe – a szerk.). Közülünk választottunk kapitányt, eredetileg nem én lettem volna, de az illető nem vállalta el, így választottak meg engem. Egerszegiként nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy csapatkapitány lehetek, ezért nem gondolkoztam rajta, hogy elfogadjam-e a megbízást, továbbá pluszmotivációt is jelent számomra – mondta Babati Benjamin honlapunknak, amikor a kiválasztásról kérdeztük.

– Bár fiatal vagyok, van azért hangom a csapaton belül, illetve természetesen próbálok ezentúl a pályán és az öltözőben is még többet hozzátenni – folytatta Babati, akit arról is kérdeztünk, kell-e változnia ezt követően. – A saját viselkedésemen kell még változtatnom egy kicsit, a számból vissza kell vennem.

A szezonnyitó bajnoki egyből emlékezetesre sikerült az újdonsült “cséká” számára: a 91. percben, 2-2-es állásnál egy általa kiharcolt büntetőből megszerezte a győztes gólt, majd a szurkolókhoz futott ünnepelni, a játékvezető pedig második sárga lappal kiállította. Így a második fordulóban számára már ugrott is a karszalag, csapatkapitányként pedig ez nem a legjobb bemutatkozás volt.

Az első sárga lapot bántam meg nagyon, amit szövegelésért kaptam. Valamennyire megnyugtatott, hogy amikor jelenlegi vagy korábbi labdarúgókkal beszéltem, ők is azt mondták, hogy ugyanúgy kifutottak volna ünnepelni a drukkereinkkel, az első lapért volt kár, hiszen a nélkül nem lett volna semmi gond a végén.

Babati kérdésünkre elmondta, nem szankcionálták a klubnál az esetet, mindenki elsősorban a győzelemnek és a sikeres rajtnak örült.

– Ha nincs is konkrétan kimondva, de szeretnénk dobogón végezni. Elsődleges célnak azt tartom, hogy a forduláskor legyünk ott az első négy-ötben, utána lehet majd látni az erőviszonyokat. A rajtra most az előző szezonokkal ellentétben nem lehet különösebb panaszunk, az előttünk álló négyes sorozat (Győr, Nyíregyháza, Kaposvár, Békéscsaba) jó erőfelmérő lesz – fogalmazott a szélső a célokat illetően.

Végül arról kérdeztük, mennyire elégíti ki jelenlegi helyzete, hiszen korábban felmerült a neve több magasabban jegyzett csapatnál is.

Jó párszor nem rajtam múlott, hogy most nem egy osztállyal feljebb játszok… Nem egy, nem két lehetőség volt, rajtam kívül álló tényezők döntöttek

– adott tömör, de őszinte választ Babati.

Fotó: Zalai Hírlap / Szekeres Péter


Nagy Tamás, a ZTE vezetőedzője Babati csapatkapitányi kinevezéséről

“Fontosnak tartom, hogy kiemelt feladatot is kapjon a pályán és azon kívül is, meggyőződésem, hogy erre a legmegfelelőbb feladat, hogy ő legyen a csapatkapitány. A játékosbizottság is támogatta az álláspontom. Tudom, hogy még fiatalnak számít, de van erős érzelmi kötődése a klubhoz. Az is nagyon fontos tényező, hogy ezzel a lépéssel is segíteni tudjuk egy még jobb karakter kialakulását, fejlesztve a személyiséget és a felelősségtudatot. Neki a legjobb játéka mellett példamutatóan kell viselkednie, bizonyítva az alkalmasságát.”

ÓHÁZY BÁLINT