Mint arról beszámoltunk, Kovács István csereként beállva két büntetőt is elrontott az Újpest elleni bajnokin, így a fehérváriak összességében sima sikere (3-0) ellenére a Videoton válogatott középpályása negatív főhőssé lépett elő a szombati, felcsúti bajnokit követően.

Kovács előbb csúnyán a kapu fölé-mellé lőtt, majd másodjára a gyengén eltalált labdáját kiütötte a kapu közepéből Pajovic kapus, aki aztán egyike volt egyébként azoknak, akik a 26 éves játékost vigasztalták a lefújást követően.

A Vidi-futballista “duplája” nem mindennapi mutatvány, de közel sem előzmény vagy példa nélküli a labdarúgás világában. Olyan nagynevű játékosok is kerültek már hasonló helyzetbe, akiknek a megmozdulásait egyébként milliók követnek világszerte.

Közéjük tartozik például az a Sergio Agüero, aki a Manchester City világsztárja, de szűk két évvel ezelőtt ő is átélhette a különös duplázást, igaz, egészen más körülmények között. 2016 augusztusában a City 5-0-ra lépte le idegenben a román Steauát, a Bajnokok Ligája playoff-körében, úgy, hogy Agüero mesterhármast szerzett Bukarestben. De lehetett volna a tripla mesterötös is, ám az argentin támadó két 11-est is kihagyott, az elsőt a hazaiak kapusa, Nita védte, majd a csatárcsillag csúnyán a kapu fölé bikázott.

Hasonlóképpen járt egy másik dél-amerikai csillag, a brazil Oscar is, aki már a kínai Shanghai SIPG játékosaként betlizett kétszer is a japán Urawa Red Diamonds ellen. Angliában is bőven találni ehhez hasonló eseteket: Abel Hernandez (Hull) és Juan Pablo Angel (Aston Villa) a Fulham, Said Berahinho (West Brom) a Watford, Darren Bent (Sunderland) pedig a Tottenham ellen hibázott kétszer.

Az abszolút “győztes” ebben kategóriában azonban Martin Palermo. Az ugyancsak argentin válogatott csatár 1999-ben, a Copa Americán három 11-est rontott el a Kolumbia elleni, 3-0-ra el is veszített találkozón, ez pedig történelmi tett és Guiness-rekord volt a részéről. Első lövése a felső lécről vágódott le, a második a kapu fölé ment, a harmadikat pedig a kolumbiai kapus, Calero hárította. Tegyük hozzá, hogy Palermo két nap múlva újra a pályán volt és gólt szerzett Uruguay ellen.

Ami pedig csapatszinten rekordgyanús, az az, amit a Crystal Palace együttese művelt még 1989-ben. A londoniak a Brighton elleni FA-kupa meccsen négyszer is a büntetőpontra állhattak, de csak egyszer találtak a kapuba, három, Kelvin Morton játékvezető által megítélt 11-est is kihagytak, a legendás Ian Wright, illetve Mark Bright és John Pemberton révén. Így is nyertek, többet között Dave Madden értékesített büntetőjének köszönhetően, 3-0-ra és a 3-1-re elveszített első meccset követően továbbjutottak.