Eltelt az első 5 forduló a tavaszi szezonból, amely eleve rövidebb, ezért is hangsúlyozták többen a télen, hogy nagy jelentősége van annak, mennyire válnak majd be az új szerzemények. Mérleget vontunk néhány forduló elteltével.

Ferencváros

Érkezők: Dejan Georgijevic (FK Vozdovac), Nagy Dominik (Legia Varsó)

Mindkét érkezőnél eleve kérdés volt, hova férnek be a csapatba, és ez egyelőre továbbra is így van. Dejan Georgijevicsről Thomas Doll annyit mondott, még szoknia kell a Ferencvárost, a zöld-fehéreknél csatárposzton egyébként is nagy a konkurencia, ahogy a középpályán is: Nagy Dominik eddig négyszer játszhatott, mindig csereként (a maximum 32 perc volt), így eddig nem a téli erősítésekről szól a tavasz.

ÍTÉLET: Nem a kezdőcsapatot erősítették 10/5

Videoton

Érkezők: Boban Nikolov (Vardar Szkopje), Huszti Szabolcs (Csangcsun Jataj), Stefan Scepovic (Getafe), Tomás Tujvel (Mezőkövesd)

Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy Huszti Szabolcs hazatérése volt a legnagyobb szenzáció a téli átigazolási időszakban. A 34 éves középpályás azonban egyelőre a játékba lendülés időszakában van, legutóbb már a teljes meccset a pályán tölthette, az első gól és gólpassz még várat magára. Stefan Scepovic eddig minden mérkőzést végigjátszott, ő két góllal kezdett az első 2 fordulóban, azóta egy picit megtorpant. Boban Nikolov is jól indult – két gólpassz az első két meccsén – úgyhogy a fehérváriak téli igazolásai egyelőre egyértelműen erősítésnek tűnnek.

ÍTÉLET: Gólok, gólpasszok érkeztek 10/8

Paks

Érkezők: Fejes András (Videoton), Simon András (Gyirmót)

A Paks kerete idén láthatóan nem nagyon változott, a vezetők legfontosabb feladata az volt télen, hogy a lejáró szerződésű, máshonnan hívott játékosokat megtartsák. Ez sikerült, ezen felül az újonnan érkezőkkel bővültek a szakmai stáb lehetőségei.

ÍTÉLET: Tudatosan az őszi csapatra támaszkodnak 10/5

Újpest

Érkezők: Dzenan Burekovic (FK Vojvodina), Vincent Onovo (HJK Helsinki)

Nem volt nagy mozgás télen a liláknál: Burekovic hiányposztra érkezett, játszik is, a baloldali védő az elmúlt 4 fordulóban végig a pályán volt. Onovo eddig 3-szor kapott lehetőséget, a középpályásnak gólja és gólpassza még nincs, még nem igazolta, hogy jobb, mint akik ősszel játszottak.

ÍTÉLET: A kezdőcsapatba igazoltak, de még nehéz mérleget vonni 10/6

Debrecen

Érkezők: Tomás Kosicky (szlovák, Hapoel Raanana)

A Lokinál egyedüli érkező csak Tomás Kosicky volt télen, az ő szerepe egyelőre kimerül a kupameccsekben. A csapat jelenlegi szereplése viszont azt sejteti, hogy hiba volt nem erősíteni az ősszel várakozáson felül teljesítő keretet.

ÍTÉLET: Nem gondolkodtak erősítésekben 10/3

Honvéd

Érkezők: Heffler Tibor (Ceglédi VSE), Tomás Kosút (Arka Gdynia), Tonci Kukoc (Zrinjski Mostar)

A Honvéd nagy fegyvere tavaly a stabil védekezés volt. Ez őszre megbomlott, télen pedig lecserélték a védelem nagy részét – erre fel a Ferencváros elleni szezonnyitón 3 új emberrel hátul öt gólt kapott a bajnok. Tavasszal eddig mindegyik bajnoki meccsén kapott gólt a Honvéd, úgyhogy a védelem egyelőre nem bizonyította, hogy az új igazolásokkal stabilabb lenne, mint korábban volt. Kukoc és Heffler egyébként sok lehetőséget kapnak, Kosút is kapott az elején, de ő két kör után a kispadra szorult – neki viszont a kupában már van egy szerzett gólja.

ÍTÉLET: Az újakkal (is) instabil a védelem, egyelőre kapott gólok érkeztek… 10/2

DVTK

Érkezők: Dusan Brkovics (FC Riga), Florent Hasani (KF Trepca), Szerhij Sesztakov (Olimpik Donyeck)

Sesztakov messze a legjobb választás volt a Diósgyőrnek, hiszen több poszton is nyújtott már kimagasló teljesítményt, a Ferencváros elleni győztes meccsen például balhátvédként volt a mezőny legjobbja. Azon a meccsen mutatta meg Hasani is, hogy van benne fantázia, lehet belőle eredményes futballista Miskolcon, de teljesítménye még ingadozó. Brkovic már rutinos védőnek számít az NB I-ben, ezért nézett ki rosszul, amikor az első meccsén Szakály Dénes alaposan beforgatta a gólja előtt. Később viszont két meccsen két gólt szerzett védőként, mindkétszer fejjel, ezek ráadásul rendre pontot értek. Amikor nem sérült vagy eltiltott, akkor alapember, ha így folytatja, egyértelműen a jó igazolás kategóriába léphet.

ÍTÉLET: Egyértelműen jól erősítettek. Két igazolás bevált, a harmadik sem reménytelen 10/8

Vasas

Érkezők: Barczi Dávid (Videoton), Csiki Norbert (Gyirmót), Egerszegi Tamás (Miedz Legnica), Laczkó Zsolt (Paksi FC)

A Vasas sokakkal ellentétben csak magyarokat igazolt télen, amit ritkaság és kétségkívül a nehezebb út az NB I-ben, főleg a téli átigazolási időszakban. A Barczi-Egerszegi páros gyorsan alapembere lett a piros-kékeknek, előbbinek már van egy fontos gólja is. Laczkó még kevés lehetőséget kapott, Csiki pedig megsérült.

ÍTÉLET: Magyarokban bíztak, ketten a kezdőcsapatban 10/7

Puskás Akadémia

Érkezők: Denis Klinar (Olimpija Ljubljana), Dejan Trajkovski (FC Twente) Ezekiel Henty (Videoton), Gonzalo Vega (uruguayi, CA River Plate),

Télen ismét légiósok érkeztek Felcsútra, az ő eddigi teljesítményük felemás. Trajkovskiban például nagyon bízik Pintér Attila, még a külföldi játékosok „lefejezését” is túlélte, benne volt abban a 3 légiósban, akik legutóbb lehetőséget kaptak. Nem így Klinar, aki előtte alapember volt, most hétvégén viszont már nem játszott. Henty az első 3 meccsén nem lőtt gólt, a Ferencváros ellen jöhetett volna el a nagy áttörés, hiszen vezető gólt szerzett, de hősből negatív szereplő lett, hiszen kiállíttatta magát, ráadásul videóról el is tiltották, úgyhogy egyelőre nem a Puskás Akadémiánál kezdi el magáról megváltoztatni azt a képet, mely szerint fegyelmezetlen lenne. Vega eddig egy percet sem kapott.

ÍTÉLET: Légiósra légióst igazoltak, egyelőre feleslegesnek tűnően- alapemberként kezdtek, a folytatás bizonytalan 10/3

Mezőkövesd

Érkezők: Bognár István (Ferencváros), Sztefan Drazsics (KV Mechelen), Horváth Tamás (Videoton), Matija Katanec (Zrinjski Mostar), Patrik Misák (Termalica Nieciecza), Oláh Bálint (Diósgyőr), Fabrice Onana (CS Hammam-Lif – Tunézia), Tarczy Pál (Mosonmagyaróvár)

Az első 4 tavaszi körben 3 meccset is nyertek, elmozdultak a kieső helyről, ehhez a csapat erősítései is kellettek. A légiósoknál érződik, hogy jó képességű játékosok, de az is, hogy nem voltak eleget játékban, ezért csak fokozatosan építhetők be. A kivétel Katanec, aki a kezdetektől alapember, stabilitást ad a védelemnek. Drazic legutóbb csereként beállva lőtt 2 gólt, a téli edzőmeccsek alapján Misáknak is komoly szerepet szánnak, de ő még nincs tökéletes fizikai állapotban. Bognár is rendre kezdő, egy gólja már van.

ÍTÉLET: Bentmaradást érhetnek az új szerzemények 10/8

Haladás

Érkezők: Kristián Kolcák (FK Aktobe), Michael Rabusic (Vysocina Jihlava)

A téli szerzemények közül Mészáros Karol már ősszel is a csapat tagja volt kölcsönben, így ő nem számít igazán újnak. Kolcákot az első fordulóban még nem tette be honfitársa, Michal Hipp, azóta viszont kirobbanthatatlan. Rabusic beilleszkedése egyelőre döcögős: eleinte keveset játszott, majd megsérült. Most hétvégén viszont megszületett az első gólja, ami pontot ért, az ő megítélése még mindkét irányba változhat, de mivel Hipp kérésére érkezett, a lehetőséget biztosan megkapja majd.

ÍTÉLET: Az egyik igazolás már kulcsember, a másik az lehet 10/6

Balmazújváros

Érkezők: Harsányi Zoltán (Nyíregyháza Spartacus), Kónya Márk (Nyíregyháza Spartacus), Rudolf Gergely (Nyíregyháza Spartacus), Lasa Sindagoridze (Szaburtalo)

Némileg meglepő, de az eddigiek alapján úgy tűnik, az újonc nem feltétlenül a kezdőcsapatát erősítette a télen. Kónya és Harsányi egyelőre epizodisták, Rudolf sem több annál. Az ő NB I-es visszatérése pedig remekül indult, hiszen csereként beállva adott két győzelmet érő gólpasszt, azóta viszont nem tesz hozzá a csapat eredményességéhez, kezdő még egyszer sem volt. Sindagoridze eleinte nem játszott, vagy csak csere volt, mostanában kezdő, egy gólpassza van eddig.

ÍTÉLET: Nem a kezdőcsapatot erősítették 10/6