Mondhatni nem kikapni jár az utóbbi időben, a bajnokságban az Újpest a Groupama Arénába. Megint meglesz a meglepetés?

Szerintem a két csapat már nem nagyon tudja meglepni egymást. A Fradi-meccs egy szempontból mindig nagyon könnyű: tudod, hogy mire számíthatsz, főleg az Üllői úton. Mindig megpróbálnak ugyanúgy, támadólag fellépni, irányítani a játékot, ezt az elvüket soha nem adják fel. Van, hogy jól is játszanak, van, hogy kevésbé, de a játékfelfogásuk mindig ugyanaz. Azt könnyű tehát kiszámolni, mit fognak csinálni, azt viszont közel sem, hogy hogyan. Mi azonban valahogy mindig jól játszunk ellenük, idegenben is.

Miért pont a Fradi ellen jött ki többször is a lépés?

Mert ez a derbi, két nagycsapat, az Újpest és a Ferencváros között. A játékosaim mindig a legjobbjukat nyújtják ezeken a találkozókon, persze ez igaz az ellenfelünkre is. Az Újpest futballistái mindig teljesen képesek felpörögni a rangadókra. Az az atmoszféra, a tét, ami ezeket a mérkőzéseket jellemzi, még azokat a játékosokat is feldobja, akik esetleg először játszanak egy derbin, legyenek akár magyarok vagy külföldiek. Van, hogy már 2-3 nappal a meccs előtt érezni az öltözőben, mennyire különleges a Fradi-Újpest találkozó, ami a magyar foci ünnepe. Ilyen hangulatban csak jól lehet futballozni. Volt, amikor a Fradi sokkal jobbnak tűnt nálunk a derbi előtt, aztán a pályán mégis borsot tudtunk törni az orruk alá – nem is egyszer.

Fradi-siker vagy Újpest-győzelem? – fogadj és nyerj a derbivel itt!

És most mennyivel erősebb a Fradi? Látva az utóbbi meccseiket és hallva a véleményeket, sokan azt mondják, hogy meggyengült a riválisuk a nyáron.

Azt azért látni kell, hogy 4-5 játékosuk komoly terhelésnek volt kitéve az Európa-bajnokság miatt, igazi pihenés és regeneráció nélkül, azok után, hogy az előző szezonban sok meccset kellett játszaniuk és még a Magyar Kupa-döntőjében is érdekeltek voltak ellenünk. Tény, hogy a teljesítményük egyelőre elmarad a múlt idénybelitől, de ennek köze van ahhoz is, hogy több játékosuk sem elég friss az imént elmondottak miatt. Ebből a szempontból tehát valóban gyengébbek picit, mint ahogy gyengültek szerintem azzal is, hogy Lamah távozott az együttestől, ő szerintem nagyon fontos játékosa volt a Ferencvárosnak. Azonban ezektől függetlenül még mindig erős csapatuk van.

Újpesten sem volt egyszerű a nyár és egyelőre az ősz is elég “vegyes”: két vereség után négy győzelem, aztán megint négy nyeretlen meccs az NB I-ben. Miért ültek fel a hullámvasútra?

Amikor jött a két vereség az elején, már azt mondták: “az Újpestnek rossz szezonja lesz”, meg hogy az “az Újpest ki fog esni az NB I-ből”. De én már ezeken a találkozókon is láttam biztató jeleket. Aztán győztünk zsinórban négyszer, és már az Európa Liga-szereplés volt a téma…az utána következő válogatott szünet nekünk nem jött jól, ez egyértelmű. A másik gondunk a sok sérülés, mert nincs elég nagy keretünk ahhoz, hogy könnyen elviseljük fontos játékosok kiesését, pláne egy szerda-szombat ritmusú időszakban. A futballt játszó és agresszív stílusunkból adódóan a futballistáinknak picit több regenerációra van szüksége, erre pedig nem sok lehetőség volt az utóbbi hetekben. Több poszton is vannak új vagy fiatal játékosaink, nekik is idő kell a beépülésre, arra, hogy megértsék a csapat játékát. Meg kell tanulnia a csapatnak azt, hogy akkor is pontokat szerezzen, ha éppen nem játszik jól.

Mennyire zavarta meg a fejeket az az öltözőben, hogy az Újpest a FIFA döntése miatt nem igazolhatott új játékosokat a nyár nagy részében?

Én gyorsan kizártam a történteket, már akkor is, amikor még lehetett reménykedni abban, hogy a FIFA esetleg változtat a döntésén, a meglévő keretből akartam a legtöbbet kihozni. Szerintem összességében jól is futballoztunk az előszezonban, de ahogy mondta is, talán tényleg benne vannak a játékosok fejében a történtek. Van olyan futballista, aki talán még mindig nem hiszi el emiatt, hogy elég jók vagyunk, ennek pedig  pályán is hatása lehet, ez a kis félelem koncentrációvesztéshez vezethet. Nyilván jobb lenne, ha több játékosunk lenne, különösen olyanok, akik a nehéz pillanatokban képesek lennének fordítani a meccs alakulásán, akik gólokat szereznének, mert az gond nálunk, hogy rengeteget dolgozunk a góljainkért, miközben sokszor könnyű találatokat engedünk meg az ellenfeleinknek. De ez a csapatunk, ezzel a kerettel kell dolgoznunk és el kell fogadnunk végre, hogy egy ideig nem igazolhatunk új játékosokat. És látnunk kell, hogy igenis komoly minőség van ebben a csapatban. nem vagyunk tökéletesek, de elég jó csapatunk van, vagyunk, akik vagyunk. Hinnünk kell magunkban!

Most már rutinos derbi-résztvevőnek mondhatja magát. Emiatt már picit kevésbé különleges az Ön számára a találkozó? Ha visszaemlékszik, milyen volt az első derbije előtti hangulata, és milyen most? Nagy a különbség?

Mindig különleges ez a meccs, soha nem tapasztaltam ilyet előtte, sem játáékosként, sem edzőként. Ha győzöl, ha kikapsz, az érzelmek mindig a tetőfokára hágnak. Ha nyersz, az egy semmihez nem hasonlítható öröm, viszont ha kikapsz, annál jobban semmi sem fáj…erre fel is kell készítened magad a meccs előtt. Az is sokat számít, hogy mennyi embert tehetünk boldoggá, ha győzünk a derbin. Az első rangadóm előtt tudtam, hogy ez egy nagy meccs, de igazából csak utána fogtam fel, mennyire fontos találkozó is valójában. Emlékszem az első győzelmünkre, a kupában, amikor a Ferencváros papíron ugyancsak jobb csapatnak számított, ott én is és a játékosok is megérezhették a pályán, milyen nagy név az Újpesté is. Most már tudom, mire számítsak, inkább az a dolgom, hogy néhány játékosomat felkészítsem a várható hangulatra. Vannak, akik érzik előre, de nem értik, mi van…nagy motivációt jelent a Fradi-pályán játszani, ugyanakkor komoly terhet is. Ezt jól kell kezelni és a derbiken felszabaduló extra energiát megfelelően kell felhasználni a pályán.

Nem kizárt, hogy a fiatal Banai Dávid védi majd az Újpest kapuját a derbin Balajcza betegsége miatt. Neki ez lenne az első Fradi-meccse, leül majd vele külön is beszélni?

Talán egy pár szót, de nem többet. Egyáltalán nem tartok attól, hogy  – ha valóban neki kell védenie – nem fogja a legjobbját nyújtani a pályán. A hibák pedig minden meccsben benne vannak, nem csak a derbin, normális, ha néha előfordul, még a világ legjobb kapusaival is. Úgyhogy ha védeni fog, egyáltalán nem kell félnie a mérkőzéstől, és szerintem már eddig is megmutatta, hogy jó kapus, és hogy lehet rá számítani, a csapat is bízhat benne. Mindegy, hogy Balajcza vagy Banai véd majd, biztos vagyok benne, hogy mindketten jól fognak teljesíteni.

Ha egy dolgot kellene a derbi előtt üzennie Thomas Dollnak, mi lenne az?

Látom, hogy a csapata nem mindig teljesít megfelelően és emiatt idegeskedik, de én kedvelem azt, amit csinál. Nem adja fel az elveit, az elképzeléseit, ezt tisztelem benne és szerintem nagyon jó munkát végez a Ferencvárosnál. Talán mostanában nem minden úgy történik, ahogy szeretné, de

“Fel a fejjel, és csak így tovább, Thomas!”

DUDÁS GÁBOR