Május 21-én volt 70 éves a korábbi hétszeres magyar bajnok, Horváth József. Az egykori újpesti klasszis az év legjobb játékosa díjat is elnyerte 1974-ben, jelenleg az Egyesült Államokban éli mindennapjait és most is csak látogatóba érkezett haza – írja az ujpestfc.hu.

Számára tragikus nap volt 1975. augusztus 6-a, mert ekkor egy Honvéd elleni mérkőzésen egy szerencsétlen összecsapás után, amely a labdára irányult közte és a kispestiek csatára, Kozma Mihály között, utóbbi nem tudta folytatni a találkozót, és később kiderült, hogy szalagszakadást szenvedett.

Bűnbaknak kiáltották ki Horváthot, a korabeli újságok hasábjain az volt látható, hogy fűnyíróval kaszálja el Kozma lábát. Fél évre eltiltották és gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették a további itthoni pályafutását. Disszidált, előbb Svájcba majd az USA-ba került, ahol tovább építhette aktív karrierjét, közben pedig lelke mélyén élénk sebként ott volt az okozott sérülés és az a tudat, hogy vajon Kozma neheztel-e rá.

Az Újpest 44 év után megszervezte a nagy találkozót. Horváth születésnapi köszöntőjére meghívták Kozmát is, hogy elmondhassa korabeli ifjúsági válogatott csapattársának, hogy lelkében nincs harag, ma is barátjaként tekint rá. A hatás nem maradt el, a pillanatról a fenti kép mindent elárul…

A két futballóriás ezután, mintha nem is telt volna el egy szűk fél évszázad az utolsó találkozás óta, régi sztorikat felelevenítve, sokszor egymást ugratva beszélgetett egymással.

A kis összejövetel után, a búcsúzkodást követően, mindketten elmondták, hogy nagy nap volt ez nekik, és rendkívül hálásak a sorsnak, hogy ezt sikerült tető alá hozni.